2022-08-20
我想讲我几钟意呢间位于铜锣湾嘅omakase,无论系环境,食物质素定系工作人员我都大爱🥰全晚有讲有笑,老板娘仲好好请我哋饮嘢,一间餐厅除咗食物质素同环境,人嘅质素真系好重要,佢地我比个服字,师傅氹到客人,老板娘系时候加佢人工午餐虽然种类唔算多,但系无论系定食定系厨师发板都食到。而且质素相对于出边嘅都算高质👍🏻👍🏻👍🏻今次我拣咗个平平哋嘅寿司定食10贯$450佢包咗沙律,茶碗蒸同埋味噌汤沙律:炸蒜,牛油果,醋,仲有最重要嘅沙律菜沙律都好讲究唔系普通沙律菜就算,而且特别在佢竟然加咗啲炸蒜,食落去更加香茶碗蒸 有别于传统,里面除咗蛋之外仲有贝柱,柚子皮寿司开始前师傅会先问你食唔食到芥末,因为大部份嘅厨师发板寿司入面已经含有芥末,基本上每件寿司都唔需要点豉油同芥末左口鱼边寿司配柚子皮 一向都好钟意食左口鱼嘅我,去到边都要食,黎到当然唔可以错过平时食日本菜左口鱼多数系急冻货,二来都食到嘅系新鲜,相对于唔好咁油,食落去都更加出色👍🏻👍🏻石垣贝佢令我谂起冲绳,挂住日本嘅味道,新鲜嘅贝壳类总系爽口,而且佢好生猛,打佢会动L🤭🤭赤贝配青柠汁贝类新鲜有常见嘅一定系赤贝,都系爽口金目鲷配乌鱼子粉新鲜嘅飞机与
今次我拣咗个平平哋嘅寿司定食10贯$450
佢包咗沙律,茶碗蒸同埋味噌汤
沙律:
炸蒜,牛油果,醋,仲有最重要嘅沙律菜
茶碗蒸
有别于传统,里面除咗蛋之外仲有贝柱,柚子皮
左口鱼边寿司配柚子皮
一向都好钟意食左口鱼嘅我,去到边都要食,黎到当然唔可以错过
石垣贝
赤贝配青柠汁
贝类新鲜有常见嘅一定系赤贝,都系爽口
金目鲷配乌鱼子粉
新鲜嘅飞机与你讲我都几钟意食金木鲷,佢配咗乌鱼子粉令到口感个味道更加香
真鲷
真鲷多数喺一般餐厅飞机货先食到所以唔常见,但系味道都唔错
甜虾四重奏(大爱)
超大爱,四重奏入面有原只甜虾虾身,虾溶,虾头膏同埋炒干左樱花虾粉
超级多既虾,仲有我最爱嘅虾膏,食一件抵十件呀真系🤭
中拖罗
Omakase 入面必食拖罗,系我眼中厨师发板一定要有拖罗先叫做完整,所以拖罗必食
北海道根室市花吉马粪海胆
厨师发板又点少得海胆,鲜甜既海胆再加上胆嘅紫菜,简直系完美(师傅再三强调唔好挂住影相快啲食,因为紫菜会淋)🤭🤭
葱拖罗薄脆
薄脆上面有拖罗溶,千本渍,京葱,万能葱同芝麻,拖罗用咗火枪烧过令到满满嘅油脂,令到口感更加出色。用左鳕鱼片配搭,雪鱼片香脆,面头再加左天妇罗脆脆,成个配搭好夹,真系花心机得来又超出色
老板娘请我地饮咗佢哋店舖嘅梅子酒,好易入口,好似饮紧柚子汽水咁样,所以师傅强调呢啲唔适合出去玩饮,因为太易入口,味道甜冇咩酒精味
佢嘅雪糕有三款味道,芝麻,柚子雪芭同埋姜味雪糕。如果食到姜嘅人我都建议试吓佢嘅姜味雪糕,因为出面比较难食到
超级超级建议最后要去厕所,个女厕超出色,老板娘真系劲大爱,入面有dyson风筒,漱口水,牙线,香水,高级handcream,除毛器,生理用品,仲有超靓嘅环境,会唔会太贴心?
就算食唔起晚市嘅价钱,都要试一次晏昼,如果生日庆祝仲可以提前同佢讲,仲有靓靓画碟😊