睇完饿底TV个介绍,喜欢食日本嘢又去唔到日本旅行,咁就唯有去日本居酒屋体验下日本风情啦。虽然我唔识睇日文,不过见到香港人同信念两个字就已经大概能够连结到。呢度装修简简单单,背景唔系用富士山,而系狮子山,山顶仲有一道光芒,作为香港人就会觉得好感动。前菜食就食佢哋推介嘅鹅肝。响法国,好多高级嘅餐厅都会自制鹅肝terrine,而只有最靓嘅餐厅先会比较多用完只鹅肝来整。香港比较少见,而日式餐厅咁样整鹅肝就更加系少之又少。鹅肝味道丰富浓郁而冇晒油腻嘅感觉,上面加上日式酸姜,酸酸甜甜,同响法国食鹅肝会加上无花果或者香槟酱有异曲同工之妙。而且有三件大大件,份量好足。申子和牛烧绝对系打卡呃like之作。用鹿儿岛A4和牛,+生日本蛋黄同饭,完全屈机。唯一我好奇嘅系佢唔系用日本珍珠米而系用丝苗米,不过效果亦都真系唔错,就咁生嘅牛肉上碟,然后…店员会喺你前面用火枪烧熟薄薄嘅和牛片。牛肉嘅肉汁包住充满蛋香嘅白饭,仲加上油香同焦香,除咗呃like影相靓,味道真系唔错。天妇罗明太子用紫苏叶同明太子腌上炸浆炸,明太子味道好浓郁,以本菇作为配菜亦都非常之好,由于明太子本身系比较浓郁同咸,真系适合配酒,无论系sake定

日式特制鹅肝

申子和牛烧

天妇罗明太子用紫苏叶同明太子腌上炸浆炸,明太子味道好浓郁,以本菇作为配菜亦都非常之好,由于明太子本身系比较浓郁同咸,真系适合配酒,无论系sake定葡萄酒都可以揾到配合嘅选择。
明太子天妇罗

今晚相对失色嘅系呢一个菜,可能由于系居酒屋,预你叫嘢食系佐酒,嘢食味道都系偏浓同埋偏咸,我哋今晚冇饮酒亦冇叫白饭,所以菜式对我哋来讲就咸咗少少啦。
铁板炒野菜

吉列芝士豚肉卷,比我哋想像中嘅大份好多,劲满足而且豚肉都好香,吉列亦都揸得好香脆而且一点不油腻。
吉列芝士豚肉卷

蓬松玉子嘅味道亦都唔算差,不过味道同日式玉子好唔一样,冇平时𠮶啲咁实,比较似西式奄烈,蛋炒得好滑,上边用咗比较多嘅酱汁,包括烧汁同沙律汁,个人就认为多咗少少,不过都系果句,你呢度食嘢其实应该饮番杯酒先系最适合。
蓬松玉子

呢度地方唔算大,所以枱同枱之间嘅空位唔多,不过每张枱中间都有隔板,感觉安全卫生,同事枱面提供嘅酒精搓手液质量亦都相当唔错。
不得不提系我睇过老板嘅访问,舖头有聘用更新人士,一间有社会责任嘅餐厅,真系应该大大力支持。
2021-07-14
日式特制鹅肝