2021-10-01
今晚揸住我部伦敦的喺观塘区六点都未够就收工, 咁早很多人还在努力工作中, 唯有自己叹个early dinner 吧, 上星期中秋佳节黎牛头角海滨赏大月亮, 才发现海滨天桥底原来开咗间新餐厅, 今日就顺个靓便喺度开餐餐厅设有室外或室内座位, 今日都热热地, 所以选择坐室内窗边座位, 享受冷气之余, 亦可以远望落地玻璃窗外的开扬外景, 六点左右室外已坐满系度happy hour 饮酒叹雪茄的客人, so relaxing, 最好系狗狗友善餐厅, 可以同主人食个BRUNCH餐牌分食品及酒牌两个, 一般西餐厅食物, 咁既叹酒环境, 酒既选择乘能少? 唔想谂食乜, 来个set dinner, 咁嘅环境, 价钱尚算和蔼可亲, 二百零三百有齐餐包、餐汤/沙律、主食、甜品饮品。时间尚早, 叹杯冰冻生啤爽吓身心先晚饭蘑菇忌廉汤配松软甜餐包忌廉蘑菇汤好浓, 蘑菇分两个层次, 一个层次系打得很幼滑做汤底, 另一个层次系打到有点粗粒嘅感觉, 有点咬口, 蘑菇汤香浓得黎带点嘅蘑菇粒既爽脆, 天然美味。蕃茄酱西班牙红虾意大利幼面 ($298)喜出望外, 估唔到有两只大大只红艳矜贵的西班牙野生红虾, 西班牙野生红虾
时间尚早, 叹杯冰冻生啤爽吓身心先晚饭
蘑菇忌廉汤配松软甜餐包
蕃茄酱西班牙红虾意大利幼面 ($298)
喜出望外, 估唔到有两只大大只红艳矜贵的西班牙野生红虾, 西班牙野生红虾外形呈鲜红色, 矜贵在虾膏香浓且多, 虾肉鲜甜微弹, 鲜甜度比一般海虾强很多倍, 解冻后即成刺身级野生海虾, 近几年很受厨师及食客欢迎。
LaSerre 处理红虾嘅方法系略略烧香, 虾肉则火炙过, 令虾肉入口有bbq 香气。
西班牙红虾特式之其一, 很多甘香虾膏。
红虾呈半熟半生状态, 虾肉中间呈透明色, 好似食紧刺身咁, 虾肉很鲜甜, 而意大利幼面绝对系我杯茶, 面条弹牙带点硬身, 沾满了爆香以蒜片、蘑菇、蕃茄及冬菇煮成的番茄酱, 超好味, 蕃茄酱应该不是现成货, 带点新鲜蕃茄清酸香口, 成碟意粉嘅灵魂所在。
是日甜品 : 苹果批
馅料的粒粒苹果肉, 带点肉桂嘅香, 仲保留了少少苹果本身的爽口, 苹果批甜度适中, 香甜而不腻, 不错。
叹埋杯香浓咖啡, 满足而自得其乐的晚饭, 个人都几享受METIME 时间, 充电一流。
食完可以行出观塘海宾散散步。