📌 丸目背脂煮干 - 旺角通菜街74号地舖🗓(26/6) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:背脂汤底嘅拉面系香港都已经好普遍,但呢间丸目主打嘅系佢地个背脂酱油汤底,入口清爽不油腻,再配埋极粗身既手工卷面,做出香港少见嘅东京流燕三条系拉面,钟意食拉面嘅我,当然要去试一试啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅只供应3款固定拉面同1款限定拉面,明显系贵精不贵多嘅做法,呢个亦系日本地道拉面舖常见嘅模式,而家等我同大家讲下🍜味道先。特制背脂煮干拉面 $98 - 呢个系主打招牌拉面,必定要一试,我仲特登加左$5蚊要增量2倍背脂。食拉面一定系先饮汤,佢个汤真系好浓郁背脂香味,但入口又唔会好油腻感,而且除左咸鲜味,仲饮到少少甜味。背脂汤拉面其中一个好处就系背脂会系汤面形成一层保护,令到下面嘅汤同面都keep到一定温度,背脂亦可加强面条挂汤嘅能力,而佢地选用嘅面条无论口感/小麦香味/烟靭程度都相当唔错。配料糖心蛋同叉烧亦好高质素,蛋够入味,流心效果适中。叉烧有焦香味入口又够软滑。海老辛酱拉面 $108 - 朋友拣左海老辛酱汤底,拣左小辣都唔会好辣,汤底亦会比背脂汤底多左浓烈虾鲜味同香气
📌 丸目背脂煮干 - 旺角通菜街74号地舖
🗓(26/6) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

海老辛酱拉面 $108 - 朋友拣左海老辛酱汤底,拣左小辣都唔会好辣,汤底亦会比背脂汤底多左浓烈虾鲜味同香气,配料就系一样,但整体感觉都系好夹。
值得一提,钟意食沾面嘅朋友可以拣沾面底,个面可以拣温面底或者冷面底,而冷面底会多左阵爽口感,都相当贴心。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品就有罐装汽水/三得利乌龙茶/支装静冈汽水同三得利生啤,我就叫左一个三得利生啤同一支静冈蜜瓜梳打。

🍽环境:餐厅面积唔算大,但都有大约30个坐位,比正常拉面店多,除左拉面店常见嘅面壁位外,餐厅亦设有部分卡位,方便多几位朋友一齐嚟食,环境都相当光猛同干净企理。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员服务态度几好,餐厅用QR Code落单,仲可以有不同嘅备注选择,例如面量/面软硬度/配料等等,出餐速度都几快,每碗面上枱都好够热。

💰💸价钱:佢地嘅拉面就由$98~118蚊不等,我地叫左个两个拉面加埋两个饮品,埋单都只系$250左右,无加一收费,呢个价钱可以话几抵食。

🐲💬总结:食物质素系真心唔错,系香港食到呢个质素嘅拉面,价钱又抵,如果撞啱出开旺角又想食拉面我绝对会再帮衬。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
海老辛酱拉面