2016-04-23 256 浏览
随着年纪越黎越大,慢慢开似觉得与朋友三五知己一齐既时光俾紫醉金迷、灯红酒绿既夜生活来得更有意义。位于中环行人电梯隔离既「Ivan The Kozak」主打香港少见既俄国食物。呢度同另一间集团式经营既餐厅好唔同,因为系家庭式经营所以感觉相对cozy。不过,可能因为呢个原因有人可能觉得佢服务水平尚未「到位」,但我却觉得呢个系一个难得既体验!俄国猪肉卷 ($88):虽然佢既英文系写住「pancakes」,但实际上比较似英式炸鱼薯条用既炸粉包住蘑菇忌廉汤!值得一提既系猪肉煮到好腍非常易入口,一刀切落去既时候重系热辣辣、香气四溢!地道香烧猪柳 ($168):一开始以为系一块块既猪柳,到上枱时先知道原来系串烧!由于用左铁板既关系上枱既时候重系热辣辣,配埋个好似「浓缩版」罗宋汤既酱汁一齐食真系超正。不过,食之前最好先将串烧喺板上碌一碌,等D猪肉可以平均受热,同时令个汁可以慢慢渗入肉裹面令口感更佳!俄国香草烧春鸡 ($188):鸡既size俾想像中大只,肉质亦都俾想像中更加嫰滑可口。当鸡喺铁板上被撕开既时候、肉汁流晒出黎既时候感觉真系一流。另外,春鸡只系简简单单俾香草腌过唔会过份浓味,非常适合钟意「l
俄国猪肉卷
地道香烧猪柳
俄国香草烧春鸡 ($188):鸡既size俾想像中大只,肉质亦都俾想像中更加嫰滑可口。当鸡喺铁板上被撕开既时候、肉汁流晒出黎既时候感觉真系一流。另外,春鸡只系简简单单俾香草腌过唔会过份浓味,非常适合钟意「less is more」既朋友!
俄国香草烧春鸡
特别值得一提系呢度餐厅既老板,当我地想入去-10度既雪房体验一下既时候,佢二话不说就带我地入去介绍下佢既产品,又非常细心咁教我地摆晒唔同既pose影靓相,十足一个专业既摄影师!

总括黎讲,呢度正宗既俄式食物对于钟意试新野既朋友真系一个唔错既体验。听老板讲过几个月搬舖既时候未必可以保留返个雪房喇,所以如果一心想黎体验既朋友要把握呢个最后机会呀!
2016-04-21
俄国猪肉卷