2017-07-25
难得下昼放假可以行远啲觅食,就去左想去好耐嘅德美寿司。之前都听过同事嘅推介,想试下佢嘅晚餐,不过见佢lunch set几扺食,大部分都一百蚊楼下,仲要唔洗加一,就食个午餐试下味先。佢平日个lunch做到三点钟,三点之后就会落场啦。我今次拣左海胆什锦鱼生饭,套餐包埋沙律、味噌汤、茶碗煮同甜品。一开始先上个青瓜丝鱼子蟹柳沙律,入面疑似有啲蟹肉,味道普通啦。之后再上味噌汤,味噌汤入面都几多海带同豆腐,仲有一只蚬味噌汤味道适中,饮完唔口干等左一阵之后,鱼生饭黎啦入面有海胆、北寄贝、鱿鱼、带子、三文鱼、油甘鱼、熟虾,见到系熟虾𠮶阵,个心沉一沉,我想食虾刺身呀!!!我食嘢嘅原则—就系食左冇咁钟意食嘅嘢先,所以拿拿林放只虾入口!咦?!有惊喜㖞!只熟虾几肉厚弹牙有甜味!油甘鱼三文鱼都好肥美,鱿鱼𠝹左花,好新鲜,好钟意黏黏地口嘅口感海胆呢个价钱黎讲算唔错,起码唔会腥腥苦苦,带子切得好厚仲好鲜甜,食完心情靓哂一碗好嘅刺身饭,饭系灵魂,德美嘅饭绝不欺场!饭嘅酸度适中,暗藏我最爱嘅香菇同好有惊喜嘅芝麻。原来嘅饭加左芝麻系好唔同,真系香好多,香菇同芝麻加哂分由于蒸蛋需时,食食下饭个茶碗煮终于登场啦,佢入面有蟹柳
佢平日个lunch做到三点钟,三点之后就会落场啦。
由于蒸蛋需时,食食下饭个茶碗煮终于登场啦,佢入面有蟹柳、鸡肉同虾肉,质地几滑,食甜品之前先食蒸蛋系有啲特别😛尤其当个甜品系芒果汁奶冻(骤眼望落好似豆腐花😂)食完热辣辣滑嘟嘟茶碗煮,再食冻冰冰滑嘟嘟奶冻,皮肤会唔会滑啲🤤(好啦唔好再幻想啦😛)
总括黎讲,德美午市套餐几扺食,刺身都好新鲜,饭好好食,仲有好特别甜品!如果佢近啲我公司,就会系我嘅饭堂!
下次再黎食晚餐!
P.S.啲音乐有啲嘈,要好大声讲嘢侍应先听到...如果啲音乐较细声啲,整体环境会舒服啲~