2019-01-30 450 浏览
晏就一支公唔知食咩好就四围游下,见到ne间摆明日式装修但门面店名又没餐牌又没的小店,胆粗粗咁入左去(见到有其他客放心晒)。开放式厨房得2位厨师,1位做招待,高峰期最高可以容纳13个顾客,柔和灯光配轻声的日本音乐(有首dodoro 差唔多的歌?食得太忘我了)。 睇menu得3款沾面选,左上配菜区原本已经有,似乎个人另加,是日特别menu煎蚝xx面(得图没名,唯有见咩叫咩)。小店以贵精不贵多风格前进,叫左虾汁酱油沾面试下水先(想叫煎蚝架,不过中午食百几蚊又真系豪左少少所以算啦)。落左单5-10分钟就有得食,调味区放左山葵lemon,虾醋同七味,拿左个汤同面就开餐啦~ 一开始谂系唔系比错左蕃茄味的,然后谂谂下,虾都可以令到个汤变浓,见到一堆樱花虾搅匀,试饮个汤就觉汤味浓虾虾虾乱加埋佢调味区的配料,将d 面放一放落汤就夹黎食,得左~面条偏硬身,稍后浸一浸d汤就已经成功带住d虾汤味上黎,啖啖味。而叉烧(未研究出系唔系,反正当五花腩个3片簿片当系)就系传说中锁住肉汁的猪肉,猪味浓。听到厨房有声望一望原来拿火枪烧紧(叉烧?五花腩?),香香de。然而唔钟意食荀的朋友,会有记得dum比fd食啦,食落
虾虾虾
乱加埋佢调味区的配料,将d 面放一放落汤就夹黎食,得左~
面条偏硬身,稍后浸一浸d汤就已经成功带住d虾汤味上黎,啖啖味。而叉烧(未研究出系唔系,反正当五花腩个3片簿片当系)就系传说中锁住肉汁的猪肉,猪味浓。听到厨房有声望一望原来拿火枪烧紧(叉烧?五花腩?),香香de。然而唔钟意食荀的朋友,会有记得dum比fd食啦,食落都有d荀味。原颗大蛋~~
塘心蛋呀~虽然蛋味比d汤cover左唔少,不过滑溜溜,巧巧食

就咁中午就洗左91啦(傻左加汽水),下次试下加特制乌贼炸玉食下先,不过男士记得加面呀~