2020-06-19 111 浏览
今日你去咗湾仔一间嘅料理店食厨师发板,佢哋嘅Tasting Menu $1180位,有12道菜式餐厅职员会向我哋介绍菜单,同埋佢哋重点标榜你以为食到嘅嘢其实又唔系咁,新颖有趣首先系海草梳打,其实系雪碧加上鱼子组成嘅一杯开胃饮品,鱼子嘅份量系自己放落饮品内,所以你可以唔放落饮品就咁食都得第一道菜就系沙律配陈皮梅但入边其实系牛油果,牛油果沙律第二道菜系刺身四点第三道菜系烟熏鹌鹑蛋同埋鸭胸第四道菜系用柴鱼以虹吸壶煮汤,方法非常特别第五道菜系海胆花盆, 海胆都几鲜甜第六道菜系烧三文鱼夹生菜第七道菜系驻车违反食用纸加上非常软林林嘅牛柳,以菠萝伴碟第八道菜系香港加油第九道菜系鱼虾蟹,有鱼虾蟹嘅骰子俾你玩,打开其实系炸虾炸鱼仔蟹膏同埋蟹柳嘅结合,另外可以自己将牙膏内嘅酱汁吱上去第十道菜系甜酸苦辣,呢道菜入边有甜味嘅食品、咸味嘅食品、酸味嘅食品、苦味嘅食品, 代表人生有甜有酸有苦又辣第十一道菜系Lego甜品啫喱,以Lego形状作为啫喱糖最后一道菜系冰粉,甜甜地都几好食依家OpenRice平台上订咗有优惠,大家记得用OpenRice订位

第一道菜就系沙律配陈皮梅

但入边其实系牛油果,牛油果沙律

第二道菜系刺身四点

第三道菜系烟熏鹌鹑蛋同埋鸭胸

第四道菜系用柴鱼以虹吸壶煮汤,方法非常特别

第五道菜系海胆花盆, 海胆都几鲜甜

第六道菜系烧三文鱼夹生菜

第七道菜系驻车违反食用纸加上非常软林林嘅牛柳,以菠萝伴碟

第八道菜系香港加油

上去

第十一道菜系Lego甜品啫喱,以Lego形状作为啫喱糖

最后一道菜系冰粉,甜甜地都几好食