2017-05-16 2738 浏览
由于中了些Lucky money于是同太座去了上址一尝西班牙美食, 而餐厅亦同某个网站合作拣星期二作出指定主菜买一送一吸引食客收宣传之效, 无疑这是一招双嬴的方案, 客人可以试多一些菜式之余,店方亦可比较容易介绍自己的新菜式,餐厅系落地库内里灯光柔和空间感阔落同另一间同区不过在楼上的西班牙餐厅正好成一反比, 那边是日间光线充足夜间亦看见中半山上楼房景观, 这里则是日夜都只有一个TONE, 我们被安排坐落于角落头位置, 相对是厅中央的落地吊灯, 感觉好舒缓尤其是前半场差不多只我俩享用整个大厅, 同另一枱客都几有距离下, 后面吧枱又是另一个空间, 隔咗个类似屏风嘅间隔, 整晚吧位客人不多可能只有四个啩, 重要两出两入𠮶种, 我们叫了一支水$68, 酒两杯Macabeo/ Rosado$78/Glass面包都系那种将包切成小方块沾榄油同塩食, 其实唔系咁钟意硬系要将件包裁成某个形状食觉得好扮野, 明明系而片包! 口感系好食嘅因为攞咗个包芯出来嘛! 榄油则除非有好独特嘅气味如果唔系我地都唔会感觉到D乜野,TartarLubina $140 鲈鱼他他, 肉爽脆但唔太重鱼嘅鲜味要靠沙拉汁带起,旁边
旁边另一碟的薄切面包片亦你好典型西班牙式表现手法, 在面包片上放上鱼生粒粒的确比食一匙匙鱼生咁食口感丰富好多,
Ensaladilla Atun $90 另一个他他不过呢个系吞拿鱼, 同样是经典不过嘅做法, 同样旁边插上一片长法包薄切,下放一圆圈沙拉菜,以图形摆设上来看系花咗心思的了, 吞拿鱼柳无论是半生或者全熟感觉上都是一片肉而且是一片无什么味道的肉, 只是咬口上的分别,
Ham Croquet $60 炸火腿薯蓉卷 又是一个经常出现嘅西班牙小吃, 今晚呢个外层炸得唔够挺身内部薯蓉亦太稀, 薯蓉调味不够, 伴碟系几只炸青椒仔,
炸青椒仔都系一般咁啦, 整体表现比食生日饭那儿的失色很多,
Pulpo a la Gallega (Otopus)  $200 Galicon rock
octopus with sea urchin mayonnaise and Spanish oaorika Patato 四件麻雀般大细嘅物体, 底层系红椒味薯茸, 质地系粉粉地味道唔太强烈, 中间一片稍稍厚切嘅八爪鱼脚切片已经处理至淋淋地一咬即断微微有咬口𠮶种, 最顶放上一片海胆不过呢个无特别说明是来自哪里?面头稍有焦色应该是用火枪炙了一下的效果, 外形同结构上有点似寿司但底层用上薯茸则变成了西班牙(西菜),
Wagyu Cheek $180 慢煮牛面颊肉, 同样系四件不过呢个始终系肉size比上面嘅八爪鱼脚切片大好多, 或层都是薯茸只是呢个系原色没有再混什么红椒粉之类嘅野去搞红佢, 牛面颊肉质地经慢煮后已经好松软, 用义都可以分割得到, 传统红酒煮出来的味道只不过传业厨师的最后装饰方面做得卖梳专业一点, 搽上一层煮得浓缩的赤红色嘅黄汁, 望上去系一砖被包裹住的牛面颊肉, 论质同量这牛面颊肉比八爪鱼脚切片胜一筹了,

白酒煮青口, 这是其中一个送嘅菜式, 卖相以一个生铁盘上, 根本上这菜只要选用鲜活货色一般都唔会失手, 这店用的也是鲜活货色所以完全对办, 青口尺寸也是正常没特别大或者细, 由于没有落cream味道比较清新可口,
伴青口来的另有一碟新鲜烤过的面包片, 沾上青口汁食算系咁啦!

肉丸又是另一个送嘅菜式, 同样是四粒, 似乎这里好明显希望客人以四个为一单元, 尺寸大概系上海菜嘅狮子头般大细, 味道都系茄汁味那种啰, 再送上两片薄烤多士,

Desserts
我们选了Ice-cream One Scoop Vanilla$20 都有个酒杯装住上, 重放咗对叶薄荷在上面,交足功课了,
另一个叫咗Churros with
Chocolate Sauce and Dried Flg $78 Churros有三条, 刚刚炸出来基本上还是几热下的, 但油温应该过高, 整条Churros的一半是通芯的, 而半干dried flg是一粒开二,无咩特别,
除了甜品, 其他的都算中规中举, 但又唔觉得好西班牙,只是某些主打系做传统西班牙菜, 而味道大部份可算偏向淡一点但绝对不是无味, 或者揾日来再试下午餐, 有时候午餐更能表演出餐厅嘅平均值!
Macabeo / Rosado
Ensaladilla Atun
Tartar Lubina
Ham Croquet
Pulpo a la Gallega (Otopus)
Wagyu Cheek
白酒煮青口
肉丸
Ice-cream One Scoop Vanilla
Churros with Chocolate Sauce and Dried Flg
2017-02-28
Wagyu Cheek
  • Pulpo a la Gallega (Otopus)