2022-10-16
放假同朋友喺中环行街,行到兰桂坊知道呢间餐厅新开张,于是入去试吓,入到去发现环境好阔落,而且装修劲有情调,系谈心好地方☺️我哋两个女仔,每人叫咗一份set lunch,主菜未送到,会先送上两款搽咗牛油嘅酸种面包,侍应好有耐心同我哋讲解每道菜嘅特点,好有礼貌,值得一赞❣️酸种面包口感好爽脆,但又唔会太硬,咬落去好松软,啱晒箍紧牙嘅我❣️墨鱼辣肉肠西班牙饭 $188因为我系一个海鲜控,于是叫咗呢个墨鱼饭,配上一碗青豆汤+一杯饮品,份量十足❣️青豆汤有好清新嘅豆味,口感creamy😋墨鱼咬落去好爽口,而且食到好香浓嘅墨鱼汁香,每次食墨鱼饭,我都会同朋友讲,我会比较少讲嘢,因为牙齿会变黑🤣不过其实饮一饮水就好快清返干净❤️烤焗鸭胸配西梅烧汁 $198我朋友就叫咗烤焗鸭胸,set lunch配上小米沙律+一杯饮品,我试食咗少少,鸭胸咬落去好Juicy,西梅烧汁甜甜地好开胃,而且同鸭胸好夹,有惊喜❣️巴斯克焦香芝士蛋糕 $58食完晒主菜就食甜品,我哋叫咗一个巴斯克焦香芝士蛋糕,听闻系呢间餐厅其中一个好热门嘅菜式,即叫即焗嘅芝士蛋糕拎出黎𠮶阵仲系热呼呼☺️,咬落去口感好棉密,而且每食一啖都渗出香浓嘅芝士味,暂时系
墨鱼辣肉肠西班牙饭 $188
烤焗鸭胸配西梅烧汁 $198
巴斯克焦香芝士蛋糕 $58
食完晒主菜就食甜品,我哋叫咗一个巴斯克焦香芝士蛋糕,听闻系呢间餐厅其中一个好热门嘅菜式,即叫即焗嘅芝士蛋糕拎出黎𠮶阵仲系热呼呼☺️,咬落去口感好棉密,而且每食一啖都渗出香浓嘅芝士味,暂时系我食过最好食嘅Burnt Cheesecake❤️
食完都真系好饱,不过听朋友讲原来呢间餐厅嘅卖点仲有好多,除咗有西班牙Tapas同Sake/ wine之外,最最最正系人均消费满$200以上食物或者酒精类就可以享受到$8换购时令生蚝❣️又有藉口下次再黎开餐❣️😋