2022-07-10
今日收工同朋友去咗新都会嘅The salted Pig,如果钟意环境开扬啲可以坐出边嘅半开放式嘅卡位,座位都好宽敞舒适,另外都有较隐闭嘅另一面环境,相对会再静啲。我哋2个女仔食,叫咗一份虾沙律、一份小食同一个主菜,份量啱啱好﹗特别中意嘅系大虾沙律﹗Prawn Salad $162我个人最喜欢嘅估唔到反而系呢个大虾沙律,大虾应该用咗牛油香煎咗两边,而且唔使剥壳,轻松易食,识落都好爽口弹牙,加埋开胃嘅沙律汁,同埋蕃茄仔配牛油果同芒果粒,真系好容易令人想keep住不断食。Crab Cake $138Crab Cake上枱嘅时候系热辣辣,总共有两件crab cake 都几大件,食嘅时候我哋都切开一半慢慢食,外皮酥脆,见到里面有一丝又丝嘅蟹肉Pork Tomahawk $251卖相相当唔错,肉质厚实爽口,加埋调味酱料中和返油腻感~薯条都新鲜而且仲有椰菜仔做配菜,整体份量都够饱~
Prawn Salad $162
Crab Cake $138