2019-07-10
今日去铜锣湾买衫,买完揾地方食下午茶,喺皇室堡见到台湾有名嘅Dazzling Cafe,之前一直想试,择日不如撞日。一入门口发现部份椅子有兔仔耳,都几得意,少女心即时爆发;装修以法式古典为主,感觉好宽躺。职员就安排左我地坐最入窗边位,个view望住维多利亚公园,视野一流;顺带一提,呢到有最底消费为每人一杯饮品。———————-和风BBQ猪排三明治面包是烘过的所以很脆,但完全唔㶶;猪排是厚切,咬开时热辣辣,而且非常juicy及香脆,再加上薄薄一层和风BBQ酱,甜甜地,令到三明治好有层次,非常推荐。——————-绵绵珍珠奶茶松饼呢个卖相都几特别,形状好似一朵花咁,松饼上有珍珠奶茶味的雪糕,仲有黑糖珍珠、小麦胚芽及棉花糖,食落奶茶味好香,唔太甜,而且松饼非常松脆,口感一流。呢款甜品值得推荐,啱晒珍珠奶茶控。——————海盐焦糖欧蕾(热)一层厚厚嘅奶泡,上面洒上焦糖酱及玉桂粉,好滑亦唔太甜,只可惜差一点点嘅海盐味,如果能够加重一点海盐调节一下比例就大大加分;随饮品还附送饼干一块,味道好味。——————焦糖玛奇朵咖啡(冻)唔会太甜,有水准,上面仲有几粒爆谷衬托,卖相好吸睛。—————-至于服务大
职员就安排左我地坐最入窗边位,个view望住维多利亚公园,视野一流; 顺带一提,呢到有最底消费为每人一杯饮品。
———————-
和风BBQ猪排三明治
——————-
绵绵珍珠奶茶松饼
——————
海盐焦糖欧蕾(热)
——————
焦糖玛奇朵咖啡(冻)
唔会太甜,有水准,上面仲有几粒爆谷衬托,卖相好吸睛。
—————-
至于服务大致上不错,服务员有礼而且佢地嘅制服好靓;呢到坐得又舒服,食物水准不错,下次会再嚟试下其他餐点。