2024-11-12
约咗朋友喺九龙湾德福睇戏,所以约咗喺对面间牧羊少年食饭,方便就脚 。一食完可以飞去对面睇戏 。今次叫咗个<与你分享二人餐> 🤣。一个二人餐有一个前菜,一个意粉,一个主菜,两个甜品同两杯嘢饮。一黎先上2杯饮品🍸 温煮桂花黑糖茶(热)同牧羊少年【浪人】手工生啤桂花黑糖茶,桂花味劲出,好似食紧桂花糕一样,黑糖茶都唔会太甜,好岩女士饮 。另一杯系手工啤,唔重麦味,清爽易入口 。配埋前菜饮,又系绝配!前菜🥦# 日式唐扬一口炸鸡 🍗配 芥末蛋黄酱首先一口炸鸡系即炸,热辣辣上枱,配埋芥末蛋黄酱,芥末味好突出,食落超级惹味,我哋两个人就好快已经清碟 。意粉🍝# 虾头油凤尾虾香辣肉碎意大利粉意粉炒到干身,感觉都唔辣,凤尾虾大只,而且爽口弹牙 。眼见隔黎有几枱都系会叫呢个黎食,不错👍🏻主菜🦴#咖啡羊架 伴 露丝玛利烧汁及烤澳洲西兰花同日本南瓜咖啡羊架肉质幼嫩,生熟程度煮到岩岩好,唔重羊臊味,再配上佢地既烧汁,味道岩岩好😋另外,佢仲配左西兰花同烤左既南瓜,日本南瓜🎃真系无得输,烤到好软熟,连皮食都无问题,好香南瓜味仲自带点少甜 。最后甜品其中一个加钱转左焙茶心太软蛋糕 配雪糕,一个就Haag
同牧羊少年【浪人】手工生啤
桂花黑糖茶,桂花味劲出,好似食紧桂花糕一样,黑糖茶都唔会太甜,好岩女士饮 。另一杯系手工啤,唔重麦味,清爽易入口 。配埋前菜饮,又系绝配! 前菜🥦# 日式唐扬一口 炸鸡 🍗配 芥末蛋黄酱
首先一口炸鸡系即炸,热辣辣上枱,配埋芥末蛋黄酱,芥末味好突出,食落超级惹味,我哋两个人就好快已经清碟 。 意粉🍝# 虾头油凤尾虾香辣肉碎意大利粉
意粉炒到干身,感觉都唔辣,凤尾虾大只,而且爽口弹牙 。眼见隔黎有几枱都系会叫呢个黎食,不错👍🏻 主菜🦴#咖啡羊架 伴 露丝玛利烧汁及烤澳洲西兰花同日本南瓜
另外,佢仲配左西兰花同烤左既南瓜,日本南瓜🎃真系无得输,烤到好软熟,连皮食都无问题,好香南瓜味仲自带点少甜 。 最后 甜品其中一个加钱转左焙茶心太软蛋糕 配雪糕,一个就Haagen-Dazs 雪糕杯 。焙茶心太软外层松软,食到淡淡焙茶香味,内里有流心朱古力,甜度岩岩好 ,仲配左球焦糖脆饼雪糕 。又冻又热,冰火交融🤭另一个Haagen-Dazs 雪糕杯唔驶多讲,唔会有失望空间 。留意返心太软制作需时约15分钟,要预时间等下 。 二人餐系$428,计埋加一同 甜品加钱,埋单都系$567,算系咁上下。餐厅环境唔错,而且系位置于九龙湾德福戏院对面,无论睇戏前或后,都系好岩食饭撑枱脚地方 👍🏻 📍牧羊少年
九龙湾伟业街33号德福广场1期平台P26号舖
#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港必喝 #香港好去处 #假日好去处 #揾食好去处 #九龙湾揾食 #九龙湾美食 #Cafe