2022-11-22
女朋友本身钟意食日本嘢,适逢记念日揾咗间位于上环新开嘅居酒屋比个惊喜佢。呢度以木系设计为主,走型格高尚路线,环境看上比一般居酒屋更舒适。食材方面料理长会搜罗拍卖级别之顶级食材,每日都从日本新鲜直送,唔使飞日本都可以食到。坐低之后店员会帮大家用消毒喷雾清洁双手,然后再递上一条干净嘅热毛巾比你抺手非常贴心。谂起以前细个同屋企人去酒楼食晚饭都有热毛巾抺手,现在在香港应该绝迹了。🍶 清酒 - 清酒嚟之前会有十几种杯子选择,可以选择自己钟意嘅小杯品尝。甜甜地好易入口,对于平时少饮酒嘅我都觉得唔错,女朋友都好钟意饮。🦪生蚝 $108只北海道厚岸生蚝 - 肉质肥美,食落Creamy,加咗柚子酸汁味道更提鲜。🐚帆立贝 $58只帆立贝厚肉,味道鲜甜。🐟深海池鱼 $38件肉质肥美口感带爽脆,食落味道鲜甜。🦐牡丹虾 $88只牡丹虾虾肉Q弹,味道鲜甜。🍲福冈和牛杂锅 $288点咗个热锅,有椰菜、牛腩、白萝卜、豆腐等,汤头清甜料都几足。🐟吞拿鱼下颚 $98三文鱼就食得多,吞拿鱼下颚第一次食,表面虽然焦黑咗平平无奇,但内里非常惹味,有芥辣、胡椒和盐,鱼肉好滑,鱼油丰富,作为下酒菜非常适合。🍝五卵卡邦尼乌冬 $19
🦪生蚝 $108只
🐚帆立贝 $58只
帆立贝厚肉,味道鲜甜。
🐟深海池鱼 $38件
肉质肥美口感带爽脆,食落味道鲜甜。
🦐牡丹虾 $88只
牡丹虾虾肉Q弹,味道鲜甜。
🍲福冈和牛杂锅 $288
🐟吞拿鱼下颚 $98
🍝五卵卡邦尼乌冬 $198
呢个色彩缤纷卖相好靓,有明太子、海胆、乌鱼子、温泉蛋、三文鱼籽、紫菜等,先食咗个creamy嘅海胆先,然后再将温泉蛋捞埋其他配料一齐食,每啖乌冬都挂晒卡邦尼嘅酱汁,口感烟烟韧韧,蛋味香滑浓郁,好好味呀。
🍧柚子雪葩 + 肺饼
最后食埋呢度冰凉柚子雪葩作甜品,我地都好满足。
总结:用餐环境干净舒适,洗手间都好干净企理。服务好好,期间店员会主动帮你倒清酒,餐后会主动问客人食物啱唔啱食,有否需要改善嘅地方,我同女友都对整餐饭好满意。
特别再赞呢度嘅服务,我地走嘅时候佢地都好有礼貌地帮忙主动按电梯门说再见,我以往嘅食帖真系好少会比到服务咁高分😂