餐厅: Kyoto Joe
资讯:

2024-04-27 35 浏览
帮朋友庆生🎉特意选择咗一间日本餐厅🇯🇵哩间餐厅叫「Kyoto Joe」,除咗有传统嘅日本菜式之外,亦有融合咗洛杉矶风格嘅创意料理😎加上居酒屋风格嘅装修设计,大露台嘅唯美夜景,整体嘅感觉都好正 🙌🏻✨味付三品分别系海云 、甜豆腐甜番茄配柚子酱、竹席卷菠菜配芝麻酱🩷店员建议由淡至浓咁食😗首先系海云,其实系海带,入口好滑带微酸,非常醒胃;再嚟系甜豆腐甜番茄配柚子酱,甜味刚好中和返岩岩嘅酸味;最后系竹席卷菠菜配芝麻酱,入口味道最香浓!除咗芝麻嘅香味之外,更带少少麻油嘅香气,非常特别😗✨ 反卷墨西哥手卷哩个菜式好特别,将日式手卷同墨西哥卷嘅馅料融合,成为一道创新嘅fusion菜!手卷入边有牛油果同芝士再加上墨西哥嘅辣酱,食落辣辣地好惹味!而最特别之处系用咗一个反卷嘅手法,令到客人先食到饭再食到紫菜😎✨油金鱼吞拿鱼他他食落有少少spicy, 面头有天妇罗脆脆,增加口感,再用生菜包著食落口,刚好减减油腻感✨慢煮鲍鱼配龙虾汤鲍鱼经过慢煮之后,变得鲜嫩多汁,口感非常好;而龙虾汤则带有浓郁嘅海鲜汤底,令整道菜更加添香浓。✨紫苏叶牡丹虾天妇罗🍤牡丹虾包裹喺紫苏叶入面,再油炸至金黄酥脆。食落牡丹虾嘅肉质鲜嫩多

✨味付三品

✨ 反卷墨西哥手卷

✨油金鱼吞拿鱼他他

✨慢煮鲍鱼配龙虾汤

✨紫苏叶牡丹虾天妇罗🍤
牡丹虾包裹喺紫苏叶入面,再油炸至金黄酥脆。食落牡丹虾嘅肉质鲜嫩多汁,而紫苏叶嘅香味令整个菜式更加清新爽口~面头有海盐🧂可以唔驶点酱就咁食都好好味

✨日式烧豆腐
外表香脆,内里嫩滑嘅烧豆腐,配上蒜头、面豉、辣椒等香料,口感丰富

✨日式烧豚腩肉
烧豚腩肉经过特别嘅调味烹调,肉质松软多汁,带有深厚嘅煎烧味道,令人食后回味无穷。猪肉腩肉本身已经带有丰富嘅脂肪,再经过烹调后更加香脆多汁,绝对系肉食爱好者必试嘅美味!

✨日式鸡软骨串
一款简单却美味嘅串烧料理😎鸡软骨经过炭烧烧烤,外脆内嫩,带有淡淡嘅鸡肉香气,口感弹牙~

✨宫崎牛肋骨烧配热石蒜蓉
宫崎牛特别之前系采用半谷半草嘅饲养方法🐮 肉质咬落细嫩多汁🤤烧至恰到好处嘅牛肉配上热石蒜蓉,带有浓厚嘅牛肉香味同蒜蓉嘅香气,令人食后回味无穷

✨名古屋杂菜炒乌冬
正常得名古屋先有得食嘅一道菜,乌冬嘅形状好特别,系扁身一块块好似河粉咁🤓炒乌冬配合各式各样嘅新鲜蔬菜,口感弹牙,清淡爽口。乌冬吸收咗菜汁嘅风味,令整个菜式更加鲜美

✨芝麻布丁、抹茶布丁、咖啡布丁
芝麻布丁十分清香;抹茶布丁散发着淡淡嘅抹茶味道;咖啡布丁味道最浓郁

我哋仲叫咗清酒,选择咗山口县嘅清酒,佢嘅特色系生果味比较重,就算女士都好容易入口

食完之后再去露台吹吹风睇睇夜景~系一个完美嘅晚餐