喺朋友屋企打牌睇波,大家都唔愿出街食,宁愿买外卖好过🤣。各自打开手机App拣想食嘅嘢,非常方便。我哋见到有间叫「架势厨房」嘅餐厅,乜都有得食,夹埋一齐嗌够指定金额,可享折扣优惠。我去到拎外卖先发现原来佢系近嚟新兴嘅云端厨房,同一个地方煮出环球美食🌍👨🏻‍🍳,包括川式、韩式、日式、台式、港式同星洲等,选择繁多。食物定价正常,正价$5X-$6X一份,份量几多,而且外卖包装亦都企理,准时出餐。阿林炒饭配猪肉串($78/套餐),呢个类似印尼炒饭,非常惹味。虽然炒饭好深色🍛,但唔会太重口味,佢加咗好多配料一齐炒,例如三色灯笼椒、洋葱同鸡肉等,另外仲有一只煎蛋🍳。炒饭本身亦配有两串串烧,饭𩠌嘅份量同样十足。麻辣口水海南鸡饭($78/套餐),口水鸡属于星马菜式,所以嗌套餐送小食。🐔鸡件基本上去咗骨,肉质几滑,而且无乜雪味;而我就最钟意佢个口水汁🌶,麻得过瘾,少少辣,送白饭啱晒。底部仲垫咗啲蔬菜索味,正啊。上面两个餐跟配小食,我哋要咗马来沙嗲鸡串🍗同埋沙嗲鸡翼,两样都高质。串烧啲肉并无烧到过晒火,因此无干晒硬晒,而且清楚分到系猪定鸡。台味晚市2人套餐A($118),套餐包两个台式便当🍱连汽水,平过单点
阿林炒饭配猪肉串
麻辣口水海南鸡饭
马来沙嗲鸡串
沙嗲鸡翼
铁路卤排骨便当
蒜辣鸡排便当
台味晚市2人套餐A($118),套餐包两个台式便当🍱连汽水,平过单点少少。我哋嗌咗铁路卤排骨便当蒜辣鸡排便当,两款嘅分别在于个𩠌。两样肉嘅份量好足,一排有成七八件,外层附薄薄炸粉,微微脆,亦无被倒汗水整湿👍。鸡扒肉质细滑,调味有啲似避风塘;而猪扒具口感,但一啲都唔嚡。白饭染上豉油色,不过咸度得宜。
便当唔止得肉同饭,佢仲有卤水溏心蛋🥚、麻油椰菜、青瓜以及咸酸菜,呢个饭盒超丰富呢!溏心蛋流心效果一流,只不过咸咗少少。椰菜脆卜卜,配麻油食简简单单已不错。
总括嚟讲,估唔到外卖店嘅食物出品几有质素🥡,无论台式定星洲嘢都似模似样,好食过唔少餐厅。迟啲有机会都想再帮衬!
15 分钟 (外卖自取)
阿林炒饭配猪肉串
麻辣口水海南鸡饭