2020-09-19
搭车黎到大澳都要行一段路先到呢间餐厅。可惜佢冇得预约座位,闲日黎谂住可以唔洗点等,但疫症关系,餐厅冇开哂所有枱,黎到餐厅前面仲有几对人响前面排队,大概等左二十分钟就入得。响呢个环境食下午茶,等一阵都值得既。等紧既期间,门口旁边会有D大澳特色lego摆设,都几有趣。坐唔坐到窗口位真系好睇彩数,个个位私稳度十足,加埋特大海景,有度假既感觉,真系好正。最后坐左餐厅中间位置,影相可以影璃屋个尖端架构做背景,效果都唔错。如果系周未时间,会有两人套餐,低d既价钱可以食到几样野,仲要有甜品,算几抵食。今次闲日黎唯有散叫。对呢到既饮品其实有点儿失望。一上枱,呢两杯红树林特饮同埋红莓荔枝梳打都好靓,饮落就冇咩特别,都系酸酸地咁。就系紫贝天葵味道同埋红莓味道,可能期望太高,但饮落冇咩惊喜。由于食既野都偏脆口既煎炸类,点都会叫番杯野饮既。最钟意系虾酱多士,虾多士好脆口,入面都有好多肉,一d都唔粉,配合埋特制虾酱,两样野非常之夹,虽然浓味,但都食唔停口。不过虾酱只味其实会盖过左个多士味,所以建议切一小心多士,再涂薄薄一层虾酱响个肉到,咁就perfect池啦。切开可以见到d肉几多。好后悔叫左两款都系虾酱既菜式。
等紧既期间,门口旁边会有D大澳特色lego摆设,都几有趣。
切开可以见到d肉几多。
好后悔叫左两款都系虾酱既菜式。见虾酱系呢度既特色,谂住都可以试下,但食完第一道,再食既话有点腻。可能因为咁,觉得个鸡翼只系尚可,口感同味道同连锁店食到既鸡翼差唔多,只系多左个虾酱,肉同酱既味道冇虾多士咁夹。最后都食唔哂。可能只叫一款虾酱菜式会好d。
整体来讲,响呢度食下午茶会好开心,环境会令人豁然开朗,好适合过黎庆祝生日/纪念日。食完仲可以响酒店出面环境行下,望下个海,系悠闲消遣嘅唔错选择。😋