2024-09-14 5514 浏览
📖 “珍姐” 嘅老板应该系叫 “珍姐”. 食咗半碟牛, 有位白衫伙计 走埋嚟吹水, 我八卦问边位系老板, 呢位阿叔指住自己, 话佢就系老板. 天啊! “珍姐” 原来系男人?!🥰 中环 “珍姐” 属 “预约困难店”, 曾经要提前三个月订位, 晚市玩两转, 分别系六点, 八点四十分.😱 老友 “陈登” 年初恶搅江湖饭局, 初访 “珍姐”, 食咗一啖牛肉, 结果又被临时召唤 “秘密任务”, 人在江湖, 身不由己. 🤗 神推鬼㧬, 今日再战 “珍姐”. 讲讲玩法, 网上提前两星期抢位, 按人头 $500 绑定信用卡, 同时预订镇店菜式, 包括 骟牯牛肉, 手切滩羊肉, 海鲜拼盘, 招牌猪骨蚬煲, 等等.🏘️ “珍姐” 位于兰桂坊横街地舖, 铁皮屋大排档格局, 玩怀旧, 设十张八张枱, 包括卡位, 方枱, 圆枱. 伙计 穿上香港经典 茶餐厅 白色制服. 播著八九十年代金曲.🥢 六点准时开闸, 起动节奏急速, 伙计忙住介绍牛肉俾各枱顾客, 调味格, 汤底, 食材 蜂拥而上!🐚 招牌猪骨蚬煲, $298. 猪骨汤味道一般, 蚬量既多又鲜嫩, 但俾唔到味道落汤底, 反而赞下两只猪脚仔, 非常腍滑.🐂 骟

🥰 中环 “珍姐”“预约困难店”, 曾经要提前三个月订位, 晚市玩两转, 分别系六点, 八点四十分.

2090 浏览
调味格
招牌猪骨蚬煲
🐂 骟牯牛肉, $420. 伙计用心介绍, 由左至右, 牛背, 封柳, 腩包, 正脊, 脊边. 牛肉高质, 味道较浓, 建议预留.

📖 翻查资料: “骟牯牛” 即系 一岁前被 阉割 嘅公黄牛, 阉割后激素减少而变得温驯, 精力保存, 脂肪比肉长得多, 牛身肥美, 脂肪均匀地分布喺身体不同部位, 呈雪花般细致纹理, 大约三至四岁屠宰.
骟牯牛肉
🐐 手切滩羊肉, $258. 用筷子夹就碎湿湿, 羊肉带膻味, 不俗!
手切滩羊肉
🦐 海鲜拼盘, 每位 $208. 象拔蚌仔, 带子, 北寄贝, 琵琶虾, 花竹虾. 订位时预留, 自动按订位人数安排, 每位 $150-250, 当日有乜俾乜. 象拔蚌仔, 北寄贝 非常新鲜, 充满海水味. 带子六七成熟, 溏心㖞, 琵琶𧎚 滑捋捋, 一流, 花竹虾 大大只, 鲜甜弹牙. 另外送一份炸鱼, 老老实实, 唔够干脆.
海鲜拼盘
炸鱼
🐂 老兰嫩牛四并, $358. 封门柳, 颈脊, 匙柄, 胸签. 由瘦到肥, 封门柳最重牛味, 有嚼口, 胸签相对多油脂, 入口滑溜.
老兰嫩牛四并
🍺 周生啤, Ciao Beer, $58. 据悉系自己品牌啤酒, 我心谂: 啤酒老板系咪姓周? 原来 “周生啤” 意思系每周生产, 由 Heroes 代工.
周生啤
🤗 总结: 人手十分充足, 上菜收碟有效率, 不停加汤, 服务态度具本土特色, 哈哈. 论食物, 牛肉高质, 但未算震撼, 汤底实属普通, 埋单唔平㖞, 气氛系卖点, 期待再访.

📖 后记: 今日有缘见到老板, 就系走埋嚟吹水嘅 白衫伙计, 佢话 “珍姐” 呢个名系随意改嘅, 睇返英文名 Big JJ 就觉得搅笑.
骟牯牛肉
手切滩羊肉