2021-06-28
.📍红磡鸡蛋仔📍 #馒头去红磡 #馒头的港味道 #馒头的扫街系列 话说小编去咗大学一转之后突然心血来潮想扫街,就去咗呢间老字号小店,老板伯伯好有笑容,见小编想影嘢食相就主动提出帮我拎嘢(当然小编唔好意思所以拒绝咗),最后仲$5卖咗个奶油班戟比我,感觉非常亲切😆。------------------------------沙律净芒果班戟 ($19)佢哋嘅班戟皮系即叫即整,班戟嘅颜色好靓🤩,味道亦好出色,软熟得嚟又有弹性,内里厚实有咬口,唔会太淋或者太干硬,仲有浓浓嘅蛋香❤️。芒果份量好多,好大嚿啖啖果肉🥭,小编原本都担心沙律酱会唔会同芒果好唔夹,但系原来沙律酱唔会搓太多,酸酸may may咁做个点缀,更显芒果鲜甜🥳,存在感对整体嘅味道唔会有好大影响。------------------------------原味鸡蛋仔 ($14)小编买𠮶阵咁啱整好一份,攞上手热辣辣,粒粒鸡蛋仔都胀卜卜咁😍,食落去唔会空心剩系得个壳。味道上讲唔上系神级好味,蛋香同奶味都偏淡🥚,同埋外皮略嫌唔够脆,比较淋,做唔到外脆内软既口感。不过蛋浆嘅调味啱啱好️,唔会太甜,而且质感好正😋,入面系啱啱熟 ,气孔分怖平均,食落
沙律净芒果班戟 ($19)
原味鸡蛋仔 ($14)
不过蛋浆嘅调味啱啱好️,唔会太甜,而且质感好正😋,入面系啱啱熟 ,气孔分怖平均,食落口感软绵绵咁好松软。加上我觉得以佢咁嘅名气冇炒到$20一底,价钱算好公道,小编表示非常感动。
奶油甜班戟 ($9)
我嘅第一感觉系佢好平😳,同样系即叫即整,老板好慷慨,落咗好多酱比我。中间夹住花生酱,牛油同炼奶🥛,每一啖都咬到有酱汁。
而且佢哋会好贴心咁帮你喺底到加多块牛油纸双重保护😂,唔使惊啲汁漏到成手都系,食得好论尽,可惜我食𠮶阵手机就嚟冇晒电影唔到相。
整体评分:7.8/10
虽然叫红磡鸡蛋仔,其实鸡蛋仔系好食嘅,但唔算话好特别,老实讲我觉得班戟好食啲,小编觉得下次都系食返班戟就够🥞,我谂佢咁多年仍屹立不倒点都系有原因嘅。
沙律净芒果班戟
原味鸡蛋仔