2022-06-24
今日放工约咗人喺马鞍山广场,咁就谂住不如试下喺度食埋饭啦,就行咗入去一间新泰马来西亚餐厅,餐厅门面都好靓,入到去坐位都好阔落,餐牌睇落去都好多嘢食㖞;简单地点咗猪颈肉沙律,泰式鸡肉青咖哩,印度薄饼,同埋日本南瓜海鲜饭。首先嚟咗个泰式青咖哩同埋印度薄饼,个青咖哩之中嘅配菜好似南瓜,豆呀等等实在系超好味,再加上印度薄饼真系一个绝配,不能不试;猪颈肉沙律,最初以为猪膶肉摆喺沙律上面,原来完全唔系,我觉得应该叫做猪颈肉生菜包,因为佢系比一小盆生菜你,去包住啲猪颈肉嚟食,食落好清新,猪颈肉唔会觉得油腻有生菜嘅中和;最后送来巨型嘅日本南瓜海鲜饭,面头有焗溶咗嘅芝士同埋好香嘅椰汁味,而分量亦都相当之大,足够两个人食,如果下面嘅南瓜饭可以再加啲料去炒炒佢呢就完美喇,亦都可以用匙羹刮一啲南瓜肉嚟到𩠌饭。估唔到马鞍山都有好味嘅马来西亚食品餐厅。
入到去坐位都好阔落,
餐牌睇落去都好多嘢食㖞;
估唔到马鞍山都有好味嘅马来西亚食品餐厅。