2004-12-31
旧同事的新office 好近马会,于是就「啦」我黎呢度食个马场景的午餐。中午一点几入到黎,都唔系太满,食到后来至见佢坐满,睇黎呢度的常客都唔系我地呢D要限时限刻番工的打工仔。由于有落地玻璃窗直望马场,整个环境俾人好明亮舒适的感觉。我地四个女仔叫左杞子鱼片粥、𫠒鱼肉饼饭﹝与饭桶同食必叫菜色﹞、雪菜火鸭丝肠粉、蟹粉小笼饱、油菜、两款唔记得咩蒸饺、香蕉煎堆、糯米。整体黎讲,呢度的点心味道都OK,个粥好多料,鱼片亦好鲜甜。𫠒鱼肉饼饭就略嫌唔够香,鼓油亦唔及醉湖好味。旧同事好推荐呢度的蟹粉小笼饱,话38元有三只,好抵食。但个人认为虽然都系几有蟹粉味,但个皮就好唔掂,有少少夹生,蟹粉亦有少少腥。肠粉系中规中矩之作,好足料,但唔够滑。反而个香蕉煎几好味,系意外之喜。个唔知咩做的紫色糯米就好唔掂,又唔烟韧,个内馅又怪怪的,大家咬左一口就放弃了。埋单一人只系85元,都唔算贵,以咁样的环境而言系值回票价。