今日想食好啲,谂起之前经过过呢间西班牙餐厅,所以就系openrice book左黎食。店内装修得好有情调,用左好多红哂樽做布置,而且仲有两个互外位置可以坐,好适合情侣黎庆祝特别日子
今次我地拣左Dinner Set B ($698/2位用),都包左好多野食,等我遂一分享下啦头盘:🥗🍲EL Cerdo 沙律 / 是日餐汤我地叫左一个沙律一个餐汤share食。沙律好新鲜,有多种沙律菜同埋青瓜同红洋䓤等。好fresh而是日餐汤就有南瓜汤,南瓜汤好香浓南瓜味,如果份量多啲就好啦~🥩伊比利亚黑毛猪火腿 (22个月)火腿份量充足😍食落好香油脂味好浓郁,而且肉质唔会太硬,唔会得个咸字 如果配埋红酒应该会有另一种风味
🫔西班牙特色小食
炸黑毛猪火腿球 墨鱼汁炸海鲜球两款小食都炸得好香脆,外脆内软上枱时好热,相信系即炸的。火腿球一口就食到啖啖火腿香,好足料,而海鲜球食落系黑色的墨汁味好浓!😆👍🏻🍳鲜芦荀配黑毛猪火腿及温泉蛋煎好既芦荀上面再加上温泉蛋及煎过既黑毛猪火腿,卖相吸引。煎过既黑毛猪火腿香味更浓郁,配搭埋芦荀再沾温泉蛋既蛋汁一齐食,好出色主菜:🍖西班牙黑毛猪扒伴焗肉桂苹果配迷迭香酱摆盘系艺术品级数

头盘:
🥗🍲EL Cerdo 沙律 / 是日餐汤
我地叫左一个沙律一个餐汤share食。
沙律好新鲜,有多种沙律菜同埋青瓜同红洋䓤等。好fresh

🥩伊比利亚黑毛猪火腿 (22个月)

🫔西班牙特色小食
炸黑毛猪火腿球 墨鱼汁炸海鲜球

🍳鲜芦荀配黑毛猪火腿及温泉蛋

主菜:
🍖西班牙黑毛猪扒伴焗肉桂苹果配迷迭香酱
摆盘系艺术品级数😮无谂过会系咁样既setting送上枱😍😍
黑毛猪扒好嫩又juicy,肉桂苹果都整得好好,苹果肉入口即溶而且充满住肉桂既香味。而且迷迭香酱好夹猪扒同苹果。成碟除左卖相之外味道亦非常好

🥘EL Cerdo招牌西班牙炒饭
西班牙炒饭好足料,好多海鲜,除左面头既青口同虾,仲有鱿鱼圈等等。每一啖除左饭之外都可以食到唔同既食材。👍🏻👍🏻
而且炒饭都做得好好,饭粒做到粒粒分明,味道适中,唔会抢左海鲜既鲜味。但炒饭有少少辣,唔食得辣既朋友仔要注意喔❗

甜品
🥧香脆玉桂条配榛子朱古力酱
玉桂条又系即炸的!😍好香脆,而且充满住玉桂粉既香味,再点啲榛子朱古力酱,好好食

🍮西班牙焦糖炖蛋
表面焦糖做得好靓,炖蛋够滑,唔会太甜,食到蛋香味🥰