2025-01-31 0 浏览
今次去既泰国餐厅喺铜锣湾总统戏院嘅上边,一开门入去,已经觉得好似去咗泰国嘅按摩店,店员全部都系讲泰文,非常正宗🧡坐低叫完嘢食之后,去咗外边睇吓,露天嘅环境都几好。我哋嗌咗青木瓜沙律,呢个好清爽,青木瓜丝夹住好多细细只嘅虾米,另外仲有五六只爽滑弹牙嘅大虾,呢个绝对系好开胃嘅前菜。之后叫咗香叶肉碎炒饭,佢配咗一个流心蛋,肉碎都几多,炒饭好香好干身,配埋流心蛋,唔觉意食多咗。😍跟住嗌咗个串烧拼盘,猪牛羊各两吋,仲配咗好香浓嘅沙嗲汁,不过就算唔掂个汁,个肉本身都腌得好好味,尤其是猪肉,劲Juicy。最后仲嗌咗一个椰子鸡汤,佢上嚟嘅时候我以为系汁,因为呢个汤嘅料系劲丰富,有鸡肉菇蕃茄一啲香叶等等,成个汤层次好丰富,先系椰子嘅香,跟住另外带少少酸。好开胃,同埋料真系好足。

• 椰汁鸡汤
  • 木瓜丝虾沙律