2020-05-09
2073 浏览
对于烧烤,哥从没寄望,没有冬天就要烧烤的盼望。烧烤之意从不在食,而只在围炉取暖嘅感觉。不过近年愈来愈多出色嘅烧烤场著实令人改观,尤其有海风加持嘅地方🌊今次发见地点系西贡一隅,沿海岸一直向北行,走到尽头毅然发现呢处隐世场所,未去过嘅人大概会有「柳暗花明又一村」嘅感觉 (冇错,老土就是哥😎) 沿路走过系一条木造嘅仿栈道,夜晚配上灯饰都几浪漫,而入面系铺满草皮嘅绿海,虽然唔系真草,但整体感觉都非常良好,有系海边野餐嘅感觉。叉住烧的确有围炉感觉,但我从少就非常讨厌,拎住支叉完全阻叉住我活动,所以决定加个网同个夹,$68除返开都唔算贵,最最最紧要系睇落pro好多lol 虽说哥不是老手,但唔烧唔知功夫好,卖花赞花香都要讲🤣 食物选择尚可,如果有更多海鲜类更好。猪颈肉犹其出色,几层楼咁厚,唔易烧㶶,而且腌制得不错,吃得出泰式味道,香茅味几出众。另外对食肉兽黎讲鸡扒鸡翼当然系唔少得,多春鱼同秋刀鱼都系好选择。顺带一提,酒鬼们如果要自己带酒就要收$50一支开瓶费。另外有样野要赞一赞系当日烧烧下突然落雨,有位职员明明见佢去紧厕所方向,突然转个头飞奔过黎帮我地开把大遮挡雨,如此不畏三急嘅精神,著实令人敬佩!