2023-11-10
朋友生日拣咗呢间日式居酒屋,十月中去嘅时候仲喺新张期内,但都见坐满,好彩有book定台。呢间居酒屋环境空间唔细,位置坐得几舒服,有分吧枱、卡位同埋房,装修都好日式!因为系庆祝生日,所以我哋book位嘅时候都有问过切饼费,暂时新张期间都免切饼费👍荔枝角咁多蛋糕店/网店取货点真系啱晒!不过蛋糕就下次再介绍~•🥢金丼 $198朋友都系被呢个金丼嘅相而吸引到想嚟食,但金丼本身唔系Dinner main menu到,我哋专登问店员,原来可以照叫!金丼系将海胆、三文鱼籽、吞拿鱼蓉铺满丼饭再加埋只生鸡黄,卖相相当之浮夸🤩三文鱼籽好多;吞拿鱼蓉都几滑;海胆略厌嫌淡味咗少少,唔够鲜甜~ 下面嘅饭有啲酱汁,唔系白饭,成个饭一个饭碗咁大,份量唔算多,但都几满足~(之后喺openrice到睇返佢午餐menu,发现同样$198嘅金丼系配埋味噌汤、渍菜、沙律同稻庭乌冬,咁嘅话午市定食抵好多🙈)•🥢 月见薄烧宫崎和牛饭 $168呢个又系超打卡嘅选择,上枱后再由店员即场烧块和牛!烧前有问我哋想烧熟啲定生啲都ok,都几贴心,烧和牛捞埋蛋汁,入口好滑,不过呢个价钱得一块牛同一口饭同蛋黄就贵咗少少。•🥢烧饭团 $28因为上
🥢金丼 $198
🥢 月见薄烧宫崎和牛饭 $168
🥢烧饭团 $28
因为上一道烧和牛净咗啲蛋汁,我哋专登叫咗烧饭团点返嚟食😂不过烧饭团自己本身就普通啲嘅。
🥢 自家制鸡皮虾 $58/串
用鸡皮包住一只虾再串起,鸡皮烧到微焦,入面嘅虾都几弹牙,几特别~
🥢 金枪鱼盛 $228
寿司有几个set拣,我哋拣咗呢个金枪鱼盛,主要系唔同部位嘅吞拿鱼寿司,吞拿鱼刺身正正常常,鱼生片偏薄少少。
🥢天妇罗炸软壳蟹卷 $78
呢个天妇罗炸软壳蟹卷有6件,有紫菜包住(有啲似韩式kimbab嘅卖相🤣),中间夹咗炸软嗀壳蟹、蟹籽同青瓜~炸软壳蟹唔会油,寿司饭都有加酱油捞过,但整体都系比较淡味。
🥢黄金粟米天妇罗 $88
呢个粟米天妇罗几有惊喜,系喺原条粟米到切咗一片片,所以系一排排嘅粟米沾天妇罗粉浆炸,粉浆好薄,炸得干身唔油。