2023-07-28 779 浏览
2023年7月11日 星期二呢排终于开始放长假,多咗时间陪屋企人,今晚就同老婆去到湾仔拍拖食饭喺QRE Plaza 选择咗呢一间餐厅,由于我哋去到嘅时间尚早,餐厅仲未有太多客人,见到里面装修得几有特色,环境几浪漫,仲可以睇到好远嘅风景餐厅有套餐可以点,一个价钱已经包左餐汤、餐前小食、主菜同甜品,不过最后我哋想食散叫menu既一啲菜式,所以就净系点左一个小食,两个主菜同一个甜品等左大约20分钟左右,第一道主菜就首先送上,系伊比利亚黑毛猪配蒜蓉辣汁,黑毛猪煮得岩岩好,十分容易切开同有好多肉汁流出嚟,肉质好腍而且好入味,唔会太辣又几惹味,配菜系焗薯都整得唔错,外皮有少少焦,几脆口另一个主菜就系法国鸭胸配橙酱,鸭胸呈现粉红色,代表完全无煮过熟,入口有好浓郁既鸭香同橙酱既甜,配合得唔错,而配菜有粟米芯、红萝卜同焗薯仔粒等等,份量都几多,咬落去仍然充满水份呢个side dish系Garlic Creamy Mushroom,每粒蘑菇都包满左蒜蓉白汁,味道唔会太咸,果然适合作为配菜最后甜品我地点左tiramisu,但最特别既系呢间餐厅整左个乌龙茶口味,一咬食落去已经有茶香,食落唔会太甜,仲解去主菜既
2023年7月11日 星期二

最后甜品我地点左tiramisu,但最特别既系呢间餐厅整左个乌龙茶口味,一咬食落去已经有茶香,食落唔会太甜,仲解去主菜既油腻感,食完成个口即刻无咁油

埋单虽然唔系食左好多野,不过呢几道菜都唔错,而且环境真系一流
2023-07-11