2024-02-29 20 浏览
《梦亚莱泰国餐厅》 洪水桥一间蓝色两层嘅小屋,仲有个花园位,透露著悠闲嘅感觉,有种远离烦嚣嘅感觉。餐厅可以选择室内同室外,一入门口就已经有个泰味十足嘅打卡位,而且天台仲有个大月亮灯饰,劲Chill。 蒜蓉包 HKD$58小食款式多,蒜蓉包一份6条,一上菜就已经嗅到浓浓嘅蒜蓉牛油味,劲香!每条蒜蓉包都份量大而且均匀沾上蒜蓉牛油,而未有渗透成条面包条,口感外脆内软,香口得黎又唔会过于油腻,性价比高! 炸虾饼 HKD$68热辣辣嘅炸虾饼,配上酸酸甜甜嘅酱汁,解腻又野味,最重要系肉多而炸粉少。 冬荫功汤(大) HKD$198唔好见佢又红又有D油浮面就以为好辣又油腻,呢个汤系我呢间餐应嘅第二最爱。材料多,香茅味特出得黎又唔会太抢,辣辣地加埋蕃茄酸酸甜甜嘅味道,香滑易入口得黎又唔会油腻,有种饮完唔够喉要一饮再饮嘅魔力。 泰式柠檬明炉鱼锅 HKD$198我嘅第一位!私心推介黎到呢度必食呢个泰式柠檬明炉鱼锅!泰式餐厅有呢个菜式并唔出奇,然而咁舍得以呢个价钱俾条咁厚肉嘅乌头就好少见啦!成条鱼涨卜卜得黎仲要新鲜,剁到好碎嘅蒜粒同埋辣椒仔,加埋青柠汁,真系愈食愈开胃,加埋D汤汁,每啖鱼肉都醮埋酱汁,越食越上
《梦亚莱泰国餐厅》

蒜蓉包 HKD$58

炸虾饼 HKD$68

冬荫功汤(大) HKD$198

泰式柠檬明炉鱼锅 HKD$198
我嘅第一位!私心推介黎到呢度必食呢个泰式柠檬明炉鱼锅!泰式餐厅有呢个菜式并唔出奇,然而咁舍得以呢个价钱俾条咁厚肉嘅乌头就好少见啦!成条鱼涨卜卜得黎仲要新鲜,剁到好碎嘅蒜粒同埋辣椒仔,加埋青柠汁,真系愈食愈开胃,加埋D汤汁,每啖鱼肉都醮埋酱汁,越食越上瘾,好似置食于泰国先食到嘅地道嘅味道。

泰式虾球炒金边粉 HKD$108
一眼就觉得呢个菜式个样好得意!金边粉炒得有镬气而干身,条条上色均匀,大大粒虾肉,而且数量多又弹牙,再配上花生粒、砂糖、碎红辣椒同新鲜青柠,将佢地捞埋一齐,口感同屠次丰富,夹杂著甜甜地嘅味道,又好有新鲜感。

椰青沙冰 HKD$58
每啖都有椰香味,而且上面仲有D椰肉喺度TIM

特级椰青 HKD$52
清凉解喝首选