2022-11-01
Thaiology谂起细个成日去琼华买野,人大咗已经好少去,今次去左琼华嘅Thaiology,餐厅由经验丰富的泰厨主理,以正宗泰式烹调技术同上乘食材,制作出好味嘅泰菜。店入面都用返泰式嘅装修,可以系Thaiology感受到浓厚泰国嘅风情。店员既服务亦都好好。———————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:泰菜二人套餐⧐明炉冬荫功海鲜汤 ⧐青木瓜沙律⧐泰式沙嗲串烧⧐牛腩红咖哩⧐泰式炒杂菜⧐泰式鲜虾炒金边粉 ⧐泰式奶茶⧐青柠梳打 ⧐芒果糯米饭 ⧐香酥薄饼☻明炉冬荫功海鲜汤 ,真系有个炉烧住既冬荫功,一路食都可以KEEP热,唔算太辣。☻青木瓜沙律,青木瓜很Fresh,自己食泰菜,木瓜沙律都是必点的。☻泰式沙嗲串烧,叫左2鸡2猪,鸡比较嫩,个人喜欢食鸡肉。☻牛腩红咖哩,咖哩有分青红黄咖哩,青系最辣嘅,红中等,黄就无辣。我自己就一定配牛腩,牛加咖哩系最好嘅组合,我自己就再加左香酥薄饼,蘸埋咖哩食系最夹嘅。☻泰式鲜虾炒金边粉,大大粒虾,金边粉亦都炒得干身。☻芒果糯米饭,令人好怀念系泰国食芒果糯米饭嘅味道,好满足。———————————————————📝评分味道 ⁴/ ⁶环境 ⁴/ ⁶服务
𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:泰菜二人套餐
⧐泰式奶茶
⧐青柠梳打
⧐芒果糯米饭
⧐香酥薄饼
☻泰式沙嗲串烧,叫左2鸡2猪,鸡比较嫩,个人喜欢食鸡肉。
☻泰式鲜虾炒金边粉,大大粒虾,金边粉亦都炒得干身。
☻芒果糯米饭,令人好怀念系泰国食芒果糯米饭嘅味道,好满足。
📝评分
味道 ⁴/ ⁶