2024-09-08
新泰东南亚餐厅喺香港有好多间分店,今日就嚟咗湾仔大王东街呢间,呢间分店包括地下一楼同2楼总共三层嚟到泰式餐厅梗系要叫海南鸡饭啦,呢个海南鸡饭用上左鲜嫩嘅鸡髀肉,而且份量好慷慨,塞满咗成个格格,海南鸡唔会过分油腻,肉嫩之余又保留咗适量嘅鸡油,令人垂涎三尺至于越式蟹肉炒粉丝一上枱就吓咗我一跳,因为真系好大碟,大量嘅蟹肉同大量嘅粉丝好饱肚,粉丝煮得弹牙烟靭,两三个人分都够食叫咗六串鸡肉串烧,鸡肉啖啖肉,而且好嫩滑,配埋特调嘅沙嗲酱非常出色最后的甜品是成餐饭一大亮点,原个椰青大菜糕真系第一次食,佢将大菜糕完美地融合咗入面嘅椰青肉,食得方便之余又非常之清新可口,唔会过分甜腻,甜度适中,好好食最后叫咗两杯嘢饮,一杯青柠梳打一杯绿豆沙冰,绿豆沙冰都系第一次饮,佢将绿豆蓉同沙冰融合咗,好特别呢间餐厅位置方便,位于繁华嘅湾仔区,而食物无论份量定系味道都十分出色,值得推荐#新泰东南亚餐厅
#新泰东南亚餐厅