2019-06-24 1136 浏览
Happy Friday 放工去金鱼街睇完水草同虾仔之后,就行去附近嘅Moko商场揾食。两小口好耐都无食过pizza了,所以最后去了 pizzaexpress试下佢地嘅手工薄饼。我地点左二人餐,包括自选套餐餐牌内一份头盘、两份主菜同两杯饮品。主菜除了餐厅主打的多款pizza外,仲有几种意粉同沙律可以拣。头盘的牛油果沾酱香浓清新,饼仔焗得几香脆。不过沾酱比较浓稠,酱汁份量少,所以唔够点哂咁多块饼仔嚟食,如果酱汁可以调较得无咁稠会更加好。饮品我们选了可口可乐,支装汽水特别够气,如果想要其他果汁或饮品就需另外加钱。蟹肉白酒汁意粉嘅酒味唔算重,反而柠檬酸同黑椒味比较特出。蟹肉份量比得好足,不过可能喺雪藏蟹的关系所以无咩鲜味,亦都比意粉的黑椒味掩盖。餐厅厨房是开放式的,可以睇住师傅系入面搓薄饼。海鲜薄饼用左薄身饼底,饼边焗得非常松脆,而且带浓郁蒜香牛油味。各种海鲜铺满在薄饼上,有大虾、鱿鱼同蚬等等非常丰富。不过略嫌薄饼偏油腻,一路食一路出油。虽然食物味道没有太大惊喜,但餐厅环境同座位舒适,店员有礼貌,渡过了一个愉快的晚上。