上星期去西湾河揾朋友,晚餐去咗佢附近一间日式涮涮锅放题,主打肉类都系嚟自北海道。甜品比较特别,唔系雪糕机而系刨冰机,配料有荔枝、龙眼呢啲时令水果,仲有爆珠同椰奶,我哋食咗两碗。佢分自助酱料吧、火锅配料吧、饮品吧,饮品最好系有好多款自家制饮品,红豆爆珠好少见又几好饮。火锅配料吧同平时嘅差唔多,急冻海鲜比平时多,有齐虾、青口、带子、螺等等。虽然无虾滑、墨鱼滑,不过有一款猪肉滑,食得出好新鲜。系所有配料之中最好食嘅~日本A5黑毛和牛 + 日本米豚肉无猪膻味,我几钟意呢只豚肉,食完唔觉得腻,encore呢只豚肉仲多过牛。朋友就钟意食牛多啲,啲雪花纹系几靓嘅,同埋我哋食完一碟,店员好快就送上嚟,唔会要等好耐,可能加上我哋系平日晚去。试咗两款汤底,觉得啲肉配清新啲鲜茄锅比较夹啲🍅

日本A5黑毛和牛 + 日本米豚肉