2022-06-14
嚟到铜锣湾,试一下一间比较新嘅Omakase - 花贝. 一入到嚟餐厅环境好宽阔,我哋拣咗坐吧枱, 睇著师傅整食物都系一种享受.<Omakase> 1,488刺身 - 带子, 剑鱼腩, 拖罗师傅将每件刺身都切得好厚,带子鲜甜软糯,剑鱼腩肥美但不油腻,拖罗厚身冇根下酒菜 - 𩽾𩾌鱼肝虽然𩽾𩾌鱼样子好丑, 但𩽾𩾌鱼肝系一种好好嘅食材, 煮过嘅𩽾𩾌鱼干口感棉密嫩滑, 味道有d似鹅肝一品料理 - 蟹肉甲罗烧平时甲罗烧只会有少量蟹肉, 今次师傅用左大量蟹肉制作, 配上浓浓嘅蟹膏再加上少少海胆同鱼子酱调味, 口感香浓. 而师傅亦都推介我哋将甲罗烧搽左自制米饼上面, 淡淡蟹肉配上香脆米饼口感十分丰富酢物 -雪燕桃胶酸汁伴蚝呢道菜十分清新, 蚝肉十分爽口, 配上酸汁啫喱, 可以为之后嘅寿司先清一清味蕾寿司 - 赤鯥, 鲛鲽, 金线鲷, 金目鲷, 喜之次, 赤身, 中拖食材方面师傅落咗血本, 平时见到比较高级嘅鱼种, 喺呢餐都食得到. 而令我最惊喜嘅系今次可以试到被誉为系日本三大鱼王之一嘅喜之次. 师傅用咗灸烧嘅方法, 将鱼皮中间嘅鱼油逼出嚟, 简直就系视觉嗅觉味觉嘅享受汤 - 鱼汤奶白
<Omakase> 1,488
刺身 - 带子, 剑鱼腩, 拖罗
下酒菜 - 𩽾𩾌鱼肝
一品料理 - 蟹肉甲罗烧
酢物 -雪燕桃胶酸汁伴蚝
汤 - 鱼汤
奶白色嘅鱼汤配上豆腐同少少冬菇丝, 比较重胡椒味亦都令到整碗汤饮落去唔觉得腻
甜品 - 抹茶奶冻&赤肉蜜瓜
抹茶奶冻都俾到我一个惊喜, 奶冻分开两层, 分别系一层牛奶同一层浓浓嘅抹茶, 佢哋mix埋一齐食, 口感细滑. 来自日本嘅赤肉蜜瓜, 味道甜而不腻, 十分清爽. 食完呢两个甜品之后, 简直连我第二个胃都填满埋
<花 Hana>1,688
刺身 - 带子, 赤贝, 剑鱼腩, 白虾, 右口鱼, 𫚕鱼, 牡丹虾, 拖罗
刺身新鲜冇腥味而份量好多, 钟意食刺身嘅人嚟讲一定满足到你.
烧物 - 烧大虾
开边大虾肉质爽甜配上沙律酱同海胆味道十分浓郁. 而伴碟嘅茄子同菇烧完仍然能够保持水份十分高质
炸物 - 天妇罗
食过咁多次日本嘢第一次见师傅会用海胆嚟制作天妇罗, 师傅将紫菜紫苏叶包住海胆为轻轻沾上天妇罗粉嚟炸, 外脆内软十分特别.
煮物 - 清酒煮蚬
大大粒蚬肉十分饱满冇沙, 再加上粉丝垫底, 粉丝吸满咗蚬肉嘅甜味超级好食
主食 - 海胆丼
海胆份量好足, 作为一个结尾十分满足
汤 - 鱼汤
甜品 - 抹茶奶冻&赤肉蜜瓜