2024-09-03 435 浏览
今日岩岩坐完船番黎香港,已经好肚饿,朋友即刻拉左我黎到离境大堂隔离既越式餐厅,装修睇落四正,又有卡位,一于慢慢吃个汤河抖下先!锦丽生牛肉汤河粉,介绍话佢系Wall Street Journal誉为胡志明市最好吃既牛肉粉,名副其实!先讲汤底,浓郁既牛骨香加上各种香料,好有层次,味道好清甜,系老火汤甘好饮!吃既时候可以加埋豆芽,九层塔,青柠汁,辣椒入汤底,会成为另一只味道,好神奇!而河粉好弹牙,牛肉分量都唔少,怪唔得系最好卖既牛肉粉了!越式蟹肉饼蕃茄汤檬粉好正好特别!先讲汤底,好浓郁既蕃茄味,亦都好鲜甜!配上满满的蟹肉饼真系好正,鲜上加鲜!蟹肉饼好足料,见到一丝丝既蟹肉条,不过比较易散开,食既时候可以用匙羹连汤一齐食,正!同时亦配有扎肉,豆卜,蕃茄等,而檬粉弹牙而挂汁,整体好高质!特色小食拼盘包括有金丝网虾春卷、越式蔗虾、越式蒜蓉牛油鸡翼、香茅猪扒。春卷金黄色既网皮包住爽弹的虾肉,配上租辣酱好惹味!越式蔗虾系将虾滑包系甘蔗支上面制成,味道甜甜地好香口!鸡翼同猪扒都做得唔错。惹味牛肉法包,用左自家制猪肝酱配蛋黄酱,甜甜地都几可口。配料有大量烤牛肉,肉松,酸萝卜,青瓜,青葱,芫茜同青椒,法包既

惹味牛肉法包,用左自家制猪肝酱配蛋黄酱,甜甜地都几可口。配料有大量烤牛肉,肉松,酸萝卜,青瓜,青葱,芫茜同青椒,法包既香脆加上甜甜地既蛋黄酱,大量配菜,依个配搭都几用心,食落好有层次而感觉又几清新!唔错!

整体黎讲好满意,最紧要野食正环境正,慢慢坐慢慢叹,生活就系要甘写意架麻!下次黎要再食佢个汤河!太正!