2025-01-10
今日过嚟湾仔呢边做嘢,收工约埋friend谂住行吓利东街睇吓灯饰,睇完灯饰之后谂起呢度附近有间泰国嘢几好食嘅,同埋都几多位下就过咗黎食。过到嚟都几多人,一楼已经爆晒棚,所以安排咗2楼嘅座位,2楼只有一台人,所以感觉比较静同埋宽敞。我哋叫咗个菠萝炒饭,鲜虾炒金边粉,再加个炸春卷。先讲吓个菠萝炒饭,个菠萝炒饭系原只菠萝咁上嘅,肉松同埋腰果系另外上嘅,所以感觉非常user friendly,有啲人唔钟意食肉松或者腰果,而我就钟意食菠萝炒饭加肉松,我觉得呢个感觉非常之奇妙,肉松松松脆脆咁加埋啲炒饭咁样食系非常之好味。另外嘅鲜虾炒金边粉,一睇个图就知呢个𩠌菜非常之吸引,炒金边粉个面有个鸡蛋网望住佢,啲蛋片捞埋金边粉一齐食真系一大享受,仲可以沟埋啲花生碎一齐食添,真系令人垂涎三尺。跟住我哋叫咗个小菜炸春卷,个炸春卷用料十足,非常满足,炸得好干爽感觉系完全冇油,同埋煮埋佢个秘制酱料,食落口系同平时普通嘅春卷好大分别。食完之后买单非常实惠,性价比非常之高大件夹抵食,极力推荐大家可以嚟食吓,仲非常之近利东街一出地铁站就到。#新泰东南亚餐厅
我哋叫咗个菠萝炒饭,鲜虾炒金边粉,再加个炸春卷。
#新泰东南亚餐厅