2024-03-15
今日难得过嚟大埔做嘢,一早喺OpenRice订咗呢间大埔西餐厅,原因佢有好特别嘅牛扒餐,本身唔系大埔人,都系有朋友介绍先嚟试吓。今次过到嚟呢头食西餐先发现,原来呢直街呢头有好多餐厅 😊。由于一早订位同时仲买咗两个套餐共$767,所以一到咗就同服务生再确认套餐内的几道菜各自的款式, 咁就就等候美味的晚餐。餐厅座位尚算阔落, 环境幽静,大部份都是情侣一双一对环境气氛都颇浪漫。🥰两个套餐都系4个course 既set dinner , 一个特价$298;另外一个就$470, 都系预先喺OpenRice预先俾咗钱嘅套餐。嚟到再拣前菜, 主菜, 甜品及饮品。套餐嘅前菜都系沙律啦,咁我叫咗水牛芝士车厘茄沙律,份量同味道尚可,我地同样都加咗$38叫个龙虾浓汤,服务生上个汤嘅时候已经闻到浓浓嘅龙虾汤味,真系好香😝, 龙虾味好浓郁,份量刚好饮完都唔会觉太漏😊!两个套餐主菜叫左" 黑松露鹅肝威灵顿牛柳" 同 "英式传统布袋牛柳" (要加$38), 听朋友讲这两个都是, 所以要试。个人本身都怕鹅肝威灵顿牛柳会太滞, 而且惊耐左个威灵顿酥皮会淋左, 唔好食。点知我食左自己大半旧布袋牛柳后, 再试旧, 哇! 真
套餐嘅前菜都系沙律啦,咁我叫咗水牛芝士车厘茄沙律,份量同味道尚可,我地同样都加咗$38叫个龙虾浓汤,服务生上个汤嘅时候已经闻到浓浓嘅龙虾汤味,真系好香😝, 龙虾味好浓郁,份量刚好饮完都唔会觉太漏😊!两个套餐主菜叫左" 黑松露鹅肝威灵顿牛柳" 同 "英式传统布袋牛柳" (要加$38), 听朋友讲这两个都是, 所以要试。个人本身都怕鹅肝威灵顿牛柳会太滞, 而且惊耐左个威灵顿酥皮会淋左, 唔好食。点知我食左自己大半旧布袋牛柳后, 再试旧, 哇! 真系令我对呢样牛柳款式改观, 除酥皮仍是松化外, 入面牛柳仍是嫩滑, 唔会煎到熟哂, 肉质同味道我觉得比起布袋牛柳好食D。 讲吓布袋牛柳, 原来入面系有只好大既蚝, 切开时, 仍有蚝汁流出, 香味四溢, 但牛柳肉质较普通, 食到一半真的有D 漏, 可能份量也颇大。除主菜外, 薯条都好好食, 炸出来又热又稔, 不似一般的西餐伴碟咁hea~~
之后甜品叫左比利时朱古力心太软, 同正常餐饮, 整体食物质素同服务都满意。如果日后有机会再去大埔, 都会再嚟食