2023-01-05 4619 浏览
La Favorita 📍鲗鱼涌英皇道979号太古坊濠丰大厦2楼The Sixteenth━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一间好有情调嘅西餐厅 店员极nice 菜品味道都唔错 个人觉得系庆生or约会都几适合嘅地方𠮶日系食restaurant week dinner menu $438 +10% 老实讲我觉得一个人嘅set两个人食啱啱好🙉━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 Bread▶︎ 餐前面包烘热得啱啱好 外皮酥脆 内里湿润绵软 后劲有酸味 我觉得系西餐厅入面做得几用心嘅酸种 好味指数:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧀 Burrata ▶︎ 一球水牛芝士 配上盐 黑椒同橄榄油 旁边有番茄▶︎ 芝士口感绵软带丝 几乎冇芝士味道 不过记得稍稍mix匀咗先食 如果唔系有一啖会太咸🙉好味指数:●●●◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐮 Fancy beef tartare▶︎ 牛肉他他 配上生蛋黄 松露酱同松露片▶︎ 松露酱有黑松露同芝士 质地creamy而松露味都几浓👍🏻 ▶︎ 牛肉系用咗st
La Favorita

好味指数:●●●◯◯
Burrata

🐮 Fancy beef tartare
▶︎ 牛肉他他 配上生蛋黄 松露酱同松露片
▶︎ 牛肉系用咗striploin 系有口感嘅 唔会好似食紧生肉馅咁🤣 似乎有腌渍过所以颜色偏深 入面都有少少脆洋葱增加口感
▶︎ 见menu上有写有鹅肝成分 不过个人就食唔出🧐 可挑剔嘅位就系生蛋黄味道几乎完全被浓郁嘅松露味盖过
Fancy beef tartare

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥘 Mediterranean Seafood Stew
▶︎ 番茄味为主嘅炖海鲜 有海虾 虾仁 蛤蜊 青口 鱿鱼 亦配有两片法包
▶︎ 海鲜中蛤蜊系最多汁新鲜嘅🤩 其他就质素参差
▶︎ 调味食得出系番茄味而唔系番茄酱味 会有微乎其微嘅辣味 好钟意佢法包嗦晒汁嘅味道🤤
好味指数:●●●●○
Mediterranean Seafood Stew

🍝 Cheese Wheel Al Tartufo
▶︎ 最有仪式感嘅一道菜🎉 侍应全程系你面前 将短管面倒入巨型芝士轮中翻拌 最后按喜好加上帕玛森芝士 再刨上松露片
▶︎ 意粉口感al dente 得啱啱好 意粉挂汁 松露芝士酱冇想象中咁漏🫢 不过唔中意芝士嘅人应该都会觉得比较heavy
Cheese Wheel Al Tartufo

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 Beef Tenderloin Alla Boscaiola
▶︎ 200g 和牛扒 配上蘑菇同酱汁
▶︎ 嗌咗medium rare 牛扒色泽不错 外围有少少炭烧嘅味道 而入面都保留到肉汁 整体油分不大 有嚼口又唔会过硬
▶︎ 配菜嘅蘑菇都嗦晒肉味 几好味🤤 不过觉得汁嘅咸度有少少高🤏🏻
好味指数:●●●●◐

🍰 Tiramisu
▶︎ waiter好自豪嘅Tiramisu🤣 同样都系由可可粉 手指饼 咖啡液同cream cheese组成
▶︎ 分量一个人食会系适中偏多 不过味道冇想象中咁惊艳
▶︎ 食落虽然唔太甜 但咖啡味唔浓 马斯卡彭味道比想象中突出 🫣
▶︎ 马斯卡彭口感偏厚重 不过占嘅比例较少所以又唔会好漏 但因为手指饼嘅咖啡液浸得有啲多所以整体质感有少少太湿😟
好味指数:●●●◐◯
Tiramisu

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 9月底 (晚餐)
快乐指数😋: ⑧⓪/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌑🌑
环境: 🟦🟦🟦🟦🟦
服务分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再访意愿: ❤️❤️❤️❤️🤍
Bread
Fancy beef tartare
Mediterranean Seafood Stew
Cheese Wheel Al Tartufo
  • Beef Tenderloin alla Boscaiola
  • Fancy Beef Tartare
  • Cheese Wheel al Tartufo