2018-07-13 181 浏览
虽然天气愈黎愈热, 但同朋友聚会, 边慢食慢慢倾计, 打边炉就最好不过。朋友要求要坐得舒服, 食物质素要有返咁上下水准, 最后系网上揾左间位于铜锣湾既楼上舖火锅店, 之前未食过, 于是今晚就相约一试!餐厅内环境气氛偏向高档气派, 呢度有唔少既汤底选择, 大部分偏向滋补养生汤底, 我地两位女士一致选择了呢度既招牌兼养颜既【招牌花胶汤底】HK$388汤底呈奶白色, 汤底中既配料亦唔算多, 包括有花胶、螺头、瑶柱、虫草花、红枣等...入口带些少胶质, 味道浓郁, 不过花胶只有4,5件, size亦很小, 虽然味道唔错, 但价钱实在太贵~ 要饮多几碗先抵! (再加汤为一稀释既花胶汤底, 不担心加汤后, 会转为淡而冇味)【骟牯牛三宝半份】包括有牛颈脊、边抓同埋吊龙。除左牛颈脊外, 另外两款既名都系第一次听, 似乎其他地方很少有。牛颈脊 雪花纹理分布平均, 入口鲜嫩, 牛脂很丰富!边抓 较为有咬口吊龙 肉质林, 近开边位有少少根相连, 爽而有些少咬口三款牛都很新鲜, 喜欢食牛的不防一试!【济州猪】意外惊喜地觉得最好食! 平时唔太好猪肉既我, 食得一块已经不停encorn, 肉质嫩滑, 而且够林,

招牌花胶汤底

【骟牯牛三宝半份】
包括有牛颈脊、边抓同埋吊龙。
牛颈脊 雪花纹理分布平均, 入口鲜嫩, 牛脂很丰富!
边抓 较为有咬口
吊龙 肉质林, 近开边位有少少根相连, 爽而有些少咬口
三款牛都很新鲜, 喜欢食牛的不防一试!
骟牯牛三宝半份

【济州猪】
意外惊喜地觉得最好食! 平时唔太好猪肉既我, 食得一块已经不停encorn, 肉质嫩滑, 而且够林, 唔会有渣滓。
济州猪

【四合丸】
侍应介绍呢款为三款猪肉混合虾肉而成, 味道鲜甜, 但没有弹牙口感
四合丸

【瑶柱冬笋丸】
同样不是弹牙质素, 内里有瑶柱+冬笋碎粒, 清甜, 味道胜于口感
瑶柱冬笋丸

【白鳝片】
肉质偏林, 而且有唔少幼骨连带, 食既时候要小心
白鳝片

最后加左碟【生菜】嫩绿爽脆, 配合呢个咁正既汤底一流
生菜

呢度既环境同服务质素唔错, 虽然食物质素未至于顶级, 汤底价钱可以调低少少会理想得多!
招牌花胶汤底
骟牯牛三宝半份