2022-10-08
探完朋友原来已经下午茶时间,行返港铁站时见到呢间糖妹佢地好似喺度拍过节目,横竖我又钟意食醉鸡,咁就不如喺度食吓嘢。叫左碗🐓招牌药膳醉鸡米线($55)加多杯🍋冻柠水(+$10)。米线上枱,好开心见到有好多木耳,大大块,入口几爽脆,点埋辣椒豉油食,微微香辣好好食。不过对于钟意食辣嘅人嚟讲一定会觉得呢碟辣椒豉油无料到😅,因为以我唔食得辣嘅人嚟讲,都觉得佢唔辣,但系餐厅有火锅食,我估应该可以问侍应加辣椒。主角药膳醉鸡米线,汤底药味同酒味闻落几香,但入口又唔会太浓,啱晒我怕太重药味嘅人。除左药味唔会太浓,仲有小小甘甜嘅味道,其实都几好饮。鸡件有5大件,入口感觉有酒香。鸡肉都滑嘅,最正系皮下脂肪唔多,可以连鸡皮一齐食,咁就更滑、更好味。整体感觉呢碗米线几啱我口味,尤其系味带甘甜嘅汤底特别加分。其次,可能因为系下午茶时间,食客唔多,坐得好舒服,又见到店面姐姐待客十分亲切,会主动教客人用QR Code点单,又会关心小朋友食唔到药味嘅汤面,抵赞。👍