2015-05-26
又系甜品时间啦!今次就去咗沙田中心𥚃边一间糖水舖!其实佢嘅地理位置就好易揾,一落火车再经过沙田市中心再行多一阵,沿住指示牌行过去沙田广场就到,就算落雨都唔惊湿,因为佢有天桥驳住,交通非常方便!其实我都系意外咁揾到呢间糖水舖,因为食完饭心血来潮,又唔熟沙田,咁岩又经过呢间铺头,所以唔理三七二十一就入左去!可能咁啱系闲日,又无咩人,所以就唔洗等位。系铺头出面,见佢贴左唔同嘅杂志访问,又有几道招牌甜品,就令我更加期待佢嘅甜品啦!佢嘅餐牌里面嘅甜品名都几特别,今次去到就嗌咗一个叫重口味嘅糖水,睇相好似几吸引。order左唔系好耐,呢个重口味就到左啦。开头其实都有小小担心会唔会系伏,因为佢个名其实都伏味浓,不过最后都冇事,所谓嘅重口味其实都只不过系将几种食材放埋一齐,食落去都几特别,有芒果、奶冻又有雪米滋同埋西米露,其实又唔系咁重口味,不过不失!只不过系个名起得够晒特别,实质上佢都只系一个普通嘅甜品。 除咗重口味之外,我仲叫咗个朱古力窝夫。朱古力窝夫系一个花花形状,唔似我哋平时食开𠮶啲窝夫,分嘅时候都算方便,好似逐块逐块花瓣食落肚咁,感觉好得意!而且食落脆脆,有一定嘅口感!呢个朱古力窝夫,
除咗重口味之外,我仲叫咗个朱古力窝夫。朱古力窝夫系一个花花形状,唔似我哋平时食开𠮶啲窝夫,分嘅时候都算方便,好似逐块逐块花瓣食落肚咁,感觉好得意!而且食落脆脆,有一定嘅口感!呢个朱古力窝夫,加埋朱古力雪糕同埋朱古力酱,若果你系朱古力粉丝,你一定会钟意呢个tripple chocolate waffle!!
走嘅时候,我哋仲发现左一样野,就系佢个朱古力喷泉啦!当我以为果茶系免费嘅时候,原来呢个朱古力喷泉都系免费。佢放左系果茶嘅隔离,放左几款配料比大家选择,例如棉花糖、饼干条同埋面包粒等等。可惜我系走嘅时候先发现,所以未知道大概好唔好食。
总括而言,一间糖水舖竟然有免费果茶,又有朱古力喷泉,其实佢比一般嘅糖水舖已经赢咗好多!虽然甜品方面唔算特别出色,胜在佢比其他人准备比顾客嘅野多,讲真你有几可见到一间糖水舖会比咁多嘢顾客呢?其实认真甜到入心!所以我一定会再黎!