2024-12-19
「铁观音雪糕鸡蛋仔」真系令我有些不开心。首先,听到「铁观音」呢个名,我以为会有种清新嘅茶香味,但实际食落去完全冇咩惊喜。雪糕嘅质感就系冰冷得好过火,冇咩滑顺感,反而有一种硬硬嘅感觉,咬下去仲要费一番力气,完全唔够细腻。至于味道方面,根本冇铁观音茶应有嘅香气,反而系一种淡淡嘅人造香精味,完全冇感受到茶叶嘅清香。雪糕本身甜得过头,食落去唔单止冇茶味,仲有一种过于甜腻嘅感觉,真系难以下咽。鸡蛋仔方面亦唔算好,外脆内软,但口感却唔够新鲜,食落去有啲干,完全冇咩弹性,咬落去好像搅拌过咁。再加上,雪糕同鸡蛋仔嘅搭配根本冇咩协调感,两者嘅味道互相抵消,令整个甜品变得更难食。整体而言,「铁观音雪糕鸡蛋仔」根本唔值得一试,失去了茶香嘅精髓,反而变成一个失败嘅甜品组合。食完之后,心里都觉得好失落,完全唔会想再试。希望店家能够改善,不然真系难以吸引顾客回头。