2017-04-30
活动到左尾声,黎到最后一间餐厅 - 《星航图咖啡馆》,佢位于酒店正中央,座拥南中国海海景及酒店园景,边品尝甜品边欣赏景色,甚是惬意!而且你亦可以隔住玻璃欣赏师传整饼过程,现时仲有多款迪士尼特色蛋糕订添,订一整个大约$700-1000不等,需要72小时前预订及亲身到酒店提取,如在酒店餐厅享用则免切饼费!睇完一轮之后,就到赖生同屈小姐期待已久既重头戏啦⋯⋯《甜品之夜》,可以食到多款咖啡室提供既甜品啦第一样我地试既⋯就系迪士尼自家制既gelato!杂莓三色Gelato杯:⭐️⭐️⭐️呢杯Gelato有3球,分别系士多啤梨、云呢嗱同朱古力,仲淋上多重杂莓酱同配埋一只印有米奇而且食得既既朱古力匙羮添!想要其他Toppings仲可以去自助Bar自己任加添!杂莓全部都好新鲜呀!带有独特既莓酸,好衬杯雪糕,个Waffle亦十分脆口,系比较厚身果种(食哂其实都几饱),雪糕就口感顺滑,如果味道可以再浓啲,一定更加出色!朱古力匙羮几有心思,岩哂影相,实际食落就系好硬身而且无咩味既(怀疑真系可以用尼毕雪糕食)之后我地就转战蛋糕啦!1)米奇老鼠造型蛋糕(Tiramisu)(左):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️单是造型同设计,已经可见师传
而且你亦可以隔住玻璃欣赏师传整饼过程,现时仲有多款迪士尼特色蛋糕订添,订一整个大约$700-1000不等,需要72小时前预订及亲身到酒店提取,如在酒店餐厅享用则免切饼费! 睇完一轮之后,就到赖生同屈小姐期待已久既重头戏啦⋯⋯《 甜品之夜》,可以食到多款咖啡室提供既甜品啦
第一样我地试既⋯就系迪士尼自家制既gelato!
呢杯Gelato有3球,分别系士多啤梨、云呢嗱同朱古力,仲淋上多重杂莓酱同配埋一只印有米奇而且食得既既朱古力匙羮添! 想要其他Toppings仲可以去自助Bar自己任加添!
之后我地就转战蛋糕啦!
单是造型同设计,已经可见师传既用心,佢首先用黑白朱古力做好米奇外型,皮带位置用上芒果味糖胶相连,而整件蛋糕可以打开,中间收藏一球圆形既Tiramisu,单是造型及玩味已经拎满分
而且Tiramisu既口感顺滑,咖啡味浓香,入口渗出淡淡既酒味,无论味道同卖相都极其出色
2)蓝莓热情果蛋糕(中):⭐️⭐️⭐️
铺面既蓝莓粒粒都好甜好实净呀!系靓蓝莓黎,对于爱好生果既我地,岩晒!
而外层用朱古力圆筒包住,入面收藏热情果蛋糕,配合蓝莓既甜味,酸酸甜甜,蛋糕软绵,相当不错
3)芒果玫瑰Cupcake(右): ⭐️⭐️
造型都好靓,将芒果铺成玫瑰花外型,而芒果都好甜好食!只系底部cup cake比较湿⋯有少少黏口,有改善空间
此款蛋糕口感不错,外层有朱古力味挞皮,比较硬身同实,内有朱古心软心蛋糕,佢既朱古力味浓得尼调得比较甜,适合大众口味!(连唔食朱古力既赖生都食左几啖)
5)行李箱造型咖啡朱古力蛋糕(右前):⭐️⭐️
行李箱造型好独特有心思,配合酒店主题,打开由朱古力皮造成既行李箱外层后,就见到个咖啡朱古力蛋糕,就肉眼所见,咖啡朱古力蛋糕有超过5层,蛋糕口感比较实,食落口咖啡味一涌而上,喜爱咖啡既你,一定会钟意
6)忌廉芝士挞(右后):⭐️⭐️
外型最为踏实既蛋糕,中心部份入口软绵,面层Cream比较厚重,好Cream之人必选!
米妮造型蛋糕同米奇造型蛋糕一样可爱动人,净系外型已经俘虏左唔少在场女士,而且师傅既花左好多心思系味道既设计上!
佢系一个朱古力mousse蛋糕,包住中心少量蛋白mousse,最外层再淋上好杰身既Raspberry 酱,配搭糖胶造成既米妮圆形点点装饰,蛋糕底部巧妙地配上超浓味朱古力蛋糕(系比较紥实,似brownie果种),整个蛋糕味道层次十足,先是Raspberry 酱既酸,再食到糖胶既甜味,随之而黎既系滑溜既朱古力Mousse,再食到淡淡既蛋白甜香,中和番Raspberry 酱既酸味,最后以浓郁朱古力味作结,好一个奇幻既味蕾冒险!
整体而言: 蛋糕外型有心思!影相一流,特别系米奇及米妮造型蛋糕!
#一听到甜品之夜就兴奋莫名
#价钱不详