2021-02-01 1949 浏览
Lucy未搬舖前去过一次,依稀记得甜品几高质,有日想食佢嘅抹茶紫米蛋糕就到访新铺,铺内只有四张枱,我地好好彩坐到最后一张,无几耐出面就排大队,亦有唔少人外带甜品。店员会喺甜品柜玻璃上写上是日款式,卖晒就打X或换上出炉新品,所以食唔今到你钟意嘅款式要啲运气,好可惜我去𠮶个时段无任何抹茶甜品。🍽炒滑蛋芝士酸种包 Scrambled Egg, Chives, Cheddar Cheese w/ Sourdough ($88)酸种面包酸味明显,外皮质感偏硬脆,炒蛋时间控制得啱啱好,落左唔少车打芝士,香葱令个包更加香口,呢点加分。老实讲定价偏高,但呢个熟悉嘅早餐组合几好食嘅。 🍽大红袍半熟芝士蛋糕 Big Red Robe Tea Half-baked Cheesecake ($58)芝士蛋糕中央位置虽未至于流心,但明显见到比外围软滑,蛋糕有唔少茶叶碎,茶味明显,最欣赏系蛋糕免同边真系有焦香,唔系间间cafe都做得到。呢款而家应该下左架,但有伯爵茶同咖啡等口味,我地当日外带左一件咖啡味都非常高质。🍽特浓鸡蛋焦糖布丁 Egg Pudding w Caramel Sauce  ($45)当日最爱,鸡

炒滑蛋芝士酸种包

大红袍半熟芝士蛋糕

当日最爱,鸡蛋布丁相当嫩滑,但又唔会一毕就散,蛋味焦糖味都浓郁。
特浓鸡蛋焦糖布丁

🍽柚子磅蛋糕 ($45) Yuzu Pound Cake
呢款蛋糕推出冇几耐已经卖晒,几枱一齐等佢出炉,外层香脆,蛋糕系偏干同松散嘅类型,唔系我杯茶,但糖渍柚子几好食,蛋白香颇重。
柚子磅蛋糕

☕️冷泡咖啡配冰球 Cold Brew ($55)
店家好贴心喺menu附上介绍,虽然Cold Brew经过长时间低温萃取嘅咖啡,酸度、甘苦味已经较低,但我觉得佢地嘅blend酸度依然几高,另带果香,配甜品刚好。
Cold  Brew

☕️Dirty ($38)
朋友嘅Dirty都带过酸,但甘苦味会相对出啲,望住渐层慢慢融合好治愈。
Dirty

虽然价钱唔平,但芝士蛋糕同鸡蛋布丁质素唔错,如果唔驶排大队会想试埋其他款式嘅甜品
2021-02-01
午餐