2016-02-01
环境:一张长吧枱配合简约色,成个环境都几舒适,但系啲吧凳就麻麻好坐喇。第三间分子甜品店,唔知呢度系咪最好食几呢Peach on the beach:酸酸嘅白桃mousse、yogurt ice cream,加上充满口感嘅moscato jelly、crumble碎可以中和白桃mousse嘅酸味。再加上一啲草碎,感觉新鲜Mars mission:一角橙仔并唔系橙咁简单,佢系橙形嘅血橙jelly,味道清甜可口。味浓但唔甜嘅Caramel雪糕入面有啲朱古力crunchy,口感丰富。最底层嘅香橙蛋糕上有啲dulcey 朱古力mousse及Earl Grey泡沫,Earl Grey味非常香浓,好似成个茶包放落口咁。甜品唔应该得个甜字,好似暧昧期咁,徘徊在似酸又甜之间.... 咁先正㗎嘛!新出仲有一款玻璃盘栽,底层系绿茶tiramisu,用绿茶粉做成草地、烘干嘅黑炭蛋糕、茶树菰及沙律菜扮树、朱古力扮木头,全部都可以食除咗入面嘅胶公仔!成个盘栽真系好靓,好似宫崎骏卡通嘅场景咁!除咗可以订造之外,有兴趣嘅朋友每个星期2晚可以每位$500学整(包括玻璃盘栽及胶人)相比起ATUM、DOUX,呢度的确系最好