2010-10-31 24 浏览
又一个5小女子gathering~行到旺角, 又唔知有咩好食想食西式又想要甜品好食一谂就谂到苹果绿啦~ 呢日系星期二, 所以唔洗等位, 一黎就入得LU~先黎一个前菜先~紫菜吞拿鱼Tempura, 满满的半生熟吞拿鱼, 脆脆的外层, 配埋酸酸甜甜gei 汁, good呀!! 不过今次个吞拿鱼就熟左少少...就差了这一点~再来是清新沙律今次选了Waldorf苹果、西芹清新又爽脆, 加上香甜的walnut, 酸酸甜甜的dressing~ 好味呀!Cake 是不可少的~这块Cake 唔知叫咩名, 不过真系好好食!小食芝士通粉真系好细碟!! 一人一啖都无左啦!胜在芝味浓~ 通粉又够烟"un" ~不失为一个good choice~主菜Carbonarad汁刚刚好, 唔会太杰太浠~ 味道又正, creamy 极~另一主菜香肠拼盘其实食完都唔记得边个打边个, 味道系OK, 但印象唔深反而配菜的mash potato 不错, 很滑很好味~甜品时间~ yeah!5个人3款甜品唔系好过份JEI~之前见食评有这个椰子忌廉馅饼已经想试好耐我呢个椰子粉丝一定要试一试!最顶的风干的菠萝片甜甜脆脆, 而忌廉香滑椰味浓
又一个5小女子gathering~
行到旺角, 又唔知有咩好食
想食西式又想要甜品好食
一谂就谂到苹果绿啦~
呢日系星期二, 所以唔洗等位,
一黎就入得LU~

先黎一个前菜先~
紫菜吞拿鱼Tempura

再来是清新沙律
今次选了Waldorf
Waldorf~*

Cake 是不可少的~
这块Cake 唔知叫咩名, 不过真系好好食!
Cake~*

小食芝士通粉
真系好细碟!! 一人一啖都无左啦!
胜在芝味浓~ 通粉又够烟"un" ~
不失为一个good choice~
芝士通粉

主菜Carbonara
d汁刚刚好, 唔会太杰太浠~
味道又正, creamy 极~
Carbonara~

另一主菜香肠拼盘
其实食完都唔记得边个打边个,
味道系OK, 但印象唔深
反而配菜的mash potato 不错, 很滑很好味~
香肠拼盘

甜品时间~ yeah!
5个人3款甜品唔系好过份JEI~
之前见食评有这个椰子忌廉馅饼已经想试好耐
我呢个椰子粉丝一定要试一试!
最顶的风干的菠萝片甜甜脆脆, 而忌廉香滑椰味浓,
不过奶冻层就差了一点, 有著很香的椰味, 但就不够软滑, 再滑一D 就好啦~
最底的消化饼底又太硬了一点, 要费尽九牛二虎之力先可以分开佢... 有D 美中不足呢~
虽然系咁, 呢个椰子忌廉馅饼都系值得一试的!
椰子忌廉馅饼

Cream brulee 同apple crumble 大战
最后都系决定食cream brulee~
反正就系想食一点滑滑的~
这个cream brulee 果然无令我地失望!
面头的焦糖够脆, 布甸够滑~
如果无食过老佛爷的话, 这个绝对可以满足到大家
只可惜, 我已经俾老佛爷的vanilla宠坏了~
Cream brulee

Banana turnover~
这个是必叫的!!
朱古力同香蕉永远是最佳拍挡!!
banana turnover~

这餐真的食得开心倾得开心~
倾左2个几钟都无人赶~
good!
紫菜吞拿鱼Tempura
Waldorf~*
Cake~*
芝士通粉
Carbonara~
香肠拼盘
椰子忌廉馅饼
Cream brulee
banana turnover~
  • Banana turnover