2014-09-09
今次系第2次黎食味吉,上次午市黎有好多人,今次食晚饭决定早少少到,但夜晚意外地少人呢黑墨豚骨汤叉烧拉面上次睇餐牌已经觉得佢个样黑炆炆好得意!就决定系你啦虽然拉面个样的确系好黑,但墨汁既味未算浓,食唔出咩味,汤中既香料亦提唔到味不过几欣赏依个拉面既地方,就系佢食落唔会太腻,而且叉烧冇咩肥膏其实上次食过依度既猪软骨猪骨汤拉面,啲猪软骨实在系极品可惜晚市既选择较少,见唔到有猪软骨拉面抹茶芝士蛋糕+云利拿雪糕反而甜品真系有惊喜,价钱好似都系大约$32蚊,比一般蛋糕店合理蛋糕味道浓郁带点苦涩,向来觉得抹茶冇苦涩味就唔系抹茶,因此依个蛋糕对我黎岩岩好。不过觉得苦既都冇关系,因为蛋糕上面既棉花糖起左中和苦涩味既作用。质感方面个蛋糕系几实心的,唔会食落成pat cream咁,我比较偏好依种质感既蛋糕云利拿雪糕底下有红豆蓉,本身我系冲住蛋糕而黎,对云利拿雪糕=额外卡路里有啲抗拒,但同红豆一齐食,不知不觉就食晒成个雪糕。自从细过成日食既味千拉面难食左又贵左,已经好少出街去拉面店,但依间可以期待
黑墨豚骨汤叉烧拉面
上次睇餐牌已经觉得佢个样黑炆炆好得意!就决定系你啦
可惜晚市既选择较少,见唔到有猪软骨拉面
抹茶芝士蛋糕+云利拿雪糕