2025-03-01 0 浏览
呢排行过深水埗荔枝角道,见到呢间「康瑞甜品」,门面有啲传统糖水舖嘅Feel,入面仲挂咗好多年宵花同红色挥春,好有气氛。睇下张单,我叫咗两碗椰汁西米露,一碗普通嘅$24,一碗加咗仙草配料嘅$30,价钱喺市区嚟讲都算合理。先试普通𠮶碗椰汁西米露,椰汁味道香浓,唔会好似一啲廉价椰汁咁有股化学味,反而有种天然嘅椰香。西米煮得刚刚好,Q弹有咬口,唔会太硬又唔会太腍。再试加咗仙草𠮶碗,仙草口感嫩滑,同椰汁西米露搭配埋,多咗一重口感层次。同之前喺某间主打东南亚美食嘅餐厅食过嘅椰汁西米糕相比,呢度嘅椰汁西米露更加清爽,冇𠮶种凝固后嘅腻感。不过呢度都有少少唔足,普通椰汁西米露冇咩特别配料,食落有啲单调;而加咗仙草嘅呢碗,仙草有时切得大小唔均匀,影响咗一啲口感。讲真,椰汁西米露呢类甜品,就好似香港嘅集体回忆。以前放学后,最期待就系同同学仔一齐去糖水舖,叫碗椰汁西米露,倾下计,放松下。而家虽然有好多新派甜品,但椰汁西米露呢种简单又经典嘅味道,总有种魔力,一入口就可以带你番到以前,好似时间都慢落嚟,无论几忙几烦恼,都可以畀你喺呢一碗甜品入面揾到一丝慰藉 。