2020-08-01 3398 浏览
度度都系连锁式茶楼,想安全咁饮啖茶、食个包都难发现石门呢间中式点心店,佢招牌系蒸饭拼炖汤,但我哋觉得点心同甜品比较好有5款炖汤,党参天麻川弓炖鱼头汤系其中一种基本材料含党参、天麻、川弓、白芷、杞子、圆肉、鱼头炖汤以一盅盅上枱,揭开盖时不断冒烟,热辣辣骤眼睇材料丰富,不欺场,只系整体偏油,略带肥腻炖汤颜色略深,的确系浓郁,入口即时感觉到药材味超重,药材有啖啖回甘味但药材散发出微酸味,估计系杞子,桂圆肉香甜味未能中和鱼头云滑嫩,但鲜味同香味未能融于炖汤内,就系欠缺鱼味最奇怪系汤内有一件鱼头云,但汤内竟然毫无鱼味,只有极浓药材味欣赏材料够充足,如果汤名叫党参天麻川弓汤会比较高分套餐仲有荷叶蒸饭,南瓜凤爪排骨饭放置荷叶表面以大个竹笼上枱,笼仔蒸饭的确几霸气除咗凤爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,颜色鲜艳吸睛饭粒黏口,偏湿润,并非干身,有轻微荷叶清香味油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加豉味凤爪配豆豉排骨份量唔少,挂列整齐凤爪略有弹性,酱汁几浓,排骨滑嫩带酸甜,肥肉唔多,只系略嫌唔够干身菜芯粒无咩青味,几爽甜,但最美味反而系南瓜粒,软腍香甜,捞饭有啖啖南瓜微甜味晶莹虾饺皇喺套餐加小点价钱就有两粒,出
度度都系连锁式茶楼,想安全咁饮啖茶、食个包都难
党参天麻川弓炖鱼头汤

有5款炖汤,党参天麻川弓炖鱼头汤系其中一种
基本材料含党参、天麻、川弓、白芷、杞子、圆肉、鱼头
炖汤以一盅盅上枱,揭开盖时不断冒烟,热辣辣
骤眼睇材料丰富,不欺场,只系整体偏油,略带肥腻
但药材散发出微酸味,估计系杞子,桂圆肉香甜味未能中和
鱼头云滑嫩,但鲜味同香味未能融于炖汤内,就系欠缺鱼味
欣赏材料够充足,如果汤名叫党参天麻川弓汤会比较高分
党参天麻川弓炖鱼头汤

套餐仲有荷叶蒸饭,南瓜凤爪排骨饭放置荷叶表面
以大个竹笼上枱,笼仔蒸饭的确几霸气
除咗凤爪、排骨、南瓜粒,仲有菜心粒粒,颜色鲜艳吸睛
饭粒黏口,偏湿润,并非干身,有轻微荷叶清香味
油份唔算多,甜豉油另上,可自行添加
豉味凤爪配豆豉排骨份量唔少,挂列整齐
南瓜凤爪排骨饭

晶莹虾饺皇喺套餐加小点价钱就有两粒,出炉时胀卜卜,睇落好饱满
虾饺皮的确几薄,晶莹剔透,白里透红,雪白虾饺皮透视红当当虾肉
表皮入口烟韧滑溜,虾肉鲜甜,份量几多,唔算好爽口弹牙,可以接受
蟹籽烧卖皇亦似乎系招牌之一,一笼有四颗,每件都好大粒
比平时坊间食嘅烧卖大一倍,加上橘色蟹籽点缀,好吸睛
馅料都足够,虾肉、猪肉各占一半,猪肉略肥腻,但虾肉可以接受,质感好扎实
晶莹虾饺皇
蟹籽烧卖皇

肠粉卖晒,转为点选鲜竹牛肉球,牛肉球反而比招牌货有水准
质感弹牙,牛味虽唔算浓,但滑嫩黏口,喼汁相当配合
潮州大粉果同虾饺相似,一样饱满,粉果皮、虾饺皮比馅料出色
馅料有爽口白萝卜同韮菜碎等,但唔太食到花生粒、虾米
姜葱牛栢叶系周末限定,睇落够大碟、好足料,入口味道不过不失
配料较入味,牛栢叶好有咬口,有咬口,咬咗10分钟都未咬得烂
鲜竹牛肉球

甜品比点心优胜,冰冻红豆杞子桂花糕一碟三件
件件晶亮,灯光照射特别透光,最啱天气炎热下食用
将桂花糕、红豆糕融合,底层为红豆糕,上层为桂花糕,侧面可睇到材料充足
底层有密集红豆粒,上层舖有桂花、杞子
红豆糕略甜,粒粒红豆有咬口,亦几大粒,软心微微起沙
桂花糕散发幽幽清香感,桂花味慢慢渗出,清甜味配搭红豆香甜味
桂花糕中和红豆糕甜味,显得唔算太甜
冰冻红豆杞子桂花糕
2020-07-11