2024-01-05 1230 浏览
收到风知道最近餐厅推出咗「火焰酱香椰子鸡窝」套餐,就拿拿临约老公过嚟品尝吓啦。呢间餐厅喺我地经常出没嘅地点附近,已经帮衬过几次,系属于平民价钱嘅东南亚菜。最近天气都几清凉吓,点个鸡窝暖吓身先。见到侍应遮遮拎住个煲同埋啲工具送到我地张枱。有个好得意嘅沙漏装置,上面写住"Susan教你食椰子鸡:先影相再饮汤最后先食鸡"搞到我好鬼期待添。睇见侍应遮遮点起个火,再淋啲酒落去个煲盖等佢烧著,酒精即时引发火焰!此乃危险动作,小朋友切勿模仿!等到个沙漏流晒差唔多五分钟左右,侍应遮遮再送上油饭及配料俾我地。打开锅盖,好香椰子味呀!呷啖汤,好清甜嘅椰子汤,忍唔住饮咗一大碗。汤面浮起少许鸡油,但不致于太油腻。窝里的鸡肉好嫰滑,我地三扒两拨就KO咗个椰子窝。跟住送上嘅特色小食拼盘,全部即叫即炸,送到枱面上仲系热辣辣。特别推介脆炸凤尾虾卷,真系好香脆,两条真系唔够喉呢!最后再嚟多份星洲叻沙掺掺,料头充足,汤鲜味浓,又系忍唔住饮晒啲汤,哈哈!又系大满足嘅一餐!
又系大满足嘅一餐!
2024-01-04