2017-05-02 222 浏览
呢排肥左好多,但其实我十几年都KEEP住一百零几磅(好难得架喇),只不过一肥就肥喺块面同肚腩,手脚系纤幼,但块面同肚腩争几磅肉就超级明显。口里一直话要减肥,食少啲,亦都多做左啲修腰瑜珈(面肥左就冇得救架喇)。去完朋友屋企探B,佢话发现佢楼下有间野食All Day Breakfast好正㖞,话带我去食,原来系甜入心。我上年成日都去深水埗间甜入心食韩式伯爵茶飘雪冰架啦,一大个水壶上,好吸引,味道又清新唔太甜,可以睇返我上年八月嘅食评- 「一壶飘雪冰」!沙田呢间装潢好童话FEEL,未食已经甜左一浸~我哋7点已经到左,当时仲未FULL,趁机会影张靓相放FB吸吓LIKE先~冇谂过甜品舖竟然会有全日早餐$68。仲要咁高水准,未食已经觉得好正。炒滑蛋,两个字:「嫩滑」!仲有黑松露炒香菇~多士焗到金黄色,咬落去非常松化!将炒滑蛋放上多士食,好正烟肉都几厚,但都几咸:蜜瓜很鲜甜而且清凉入心,用新鲜芒果汁做点缀:小蕃茄很Juicy开胃,一流! 肠都好食,可惜只有一条,两条就更完美。新鲜芒果酱汁淋喺沙律菜上,香甜而不腻,依然清爽!茄汁豆是冻的,但我喜欢食热嘅,全份早餐就系争呢个。最窝心的是焦糖布甸,香滑无比
)。去完朋友屋企探B,佢话发现佢楼下有间野食All Day Breakfast好正㖞,话带我去食,原来系甜入心我上年成日都去深水埗间甜入心食韩式伯爵茶飘雪冰架啦,一大个水壶上,好吸引,味道又清新唔太甜,可以睇返我上年八月嘅食评- 「一壶飘雪冰」!
沙田呢间装潢好童话FEEL,未食已经甜左一浸~
冇谂过甜品舖竟然会有
全日早餐$68
仲要咁高水准,未食已经觉得好正
All Day Breakfast
炒滑蛋,两个字:「嫩滑」!仲有黑松露炒香菇~
多士焗到金黄色,咬落去非常松化!
将炒滑蛋放上多士食,好正
烟肉都几厚,但都几咸
蜜瓜很鲜甜而且清凉入心,用新鲜芒果汁做点缀:
新鲜芒果酱汁淋喺沙律菜上,香甜而不腻,依然清爽!
茄汁豆是冻的,但我喜欢食热嘅,全份早餐就系争呢个。
最窝心的是焦糖布甸,香滑无比!! 真心讲,呢个布甸系我食过最好味嘅焦糖布甸,大爱!早餐有埋甜品,真系心心眼
未食前以为甜品舖做呢啲非甜品唔会好得去边,但原来真系好好食。有别于一般餐厅的All Day Breakfast,呢度除左基本All Day Breakfast必见的食物之外,其他都系甜食嚟,但由于都系以蔬果为主,所以依然可以吃得健康。甜食令能人开怀,加上present得精致,营养balance又唔会觉得heavy,食完真系能令人All Day Happy。

今次朋友就食咗
咸牛肉班尼迪蛋$68 ,呢一款喺早餐或Brunch经常会食到嘅班尼迪蛋。
咸牛肉班尼迪蛋
班尼迪蛋有两个关键位 - 荷兰酱同水煮蛋。荷兰酱外型整到似炒蛋,够浓而酸度啱啱好。水煮蛋从外面隐约睇到蛋黄快破蛋白而出就知道生熟程度掌握得恰到好处。
朋友话英式muffin很松软,同滑滑嘅荷兰酱及蛋汁好配合,中间仲有菠菜,营养均衡! 个人觉得咸牛肉稍嫌唔够咸及份量唔够多。
两只蛋中间同All Day Breakfast一样有新鲜芒果酱汁沙律,保持呢间甜品店风格。
呢度免费提供自助英式果茶,所以可以悭返,唔驶叫饮品
嚟到甜品舖,真系冇理由唔食返个甜品
。女士有另一个胃,就算几饱都仲可以食到甜品架。讲到减肥KEEP FIT嘅野,饭可以食少啲,甜品真系一点都不能少! 望一望自己肚腩上嘅肥膏,食完再减吧

榴梿飘香椰皇子 $56 (冻),原只椰皇上
榴梿飘香椰皇子
面头系好香浓香滑嘅榴梿果蓉。仲有闪闪嘅珠,唔系西米黎架,系好爽脆嘅QQ珠。
下面有一层冰冻椰浆同清新清甜椰皇水做嘅啫喱
最底层有椰皇肉,梗系要食埋唔浪费啦
~
榛子朱古力窝夫$48,朋友真系好食力,仲食到咁大个窝夫。
榛子朱古力窝夫
我试左少少啦
,系外脆内软,好食。不过我觉得朱古力味盖过左个蛋香味,下次试下第二个味先得。
好好味嘅一餐,主食加甜品一人都系$120,大满足。至于肥唔肥呢,食𠮶阵暂阻忘记一下啲肥膏吧!
2017-04-30
All Day Breakfast