2009-08-19
夜晚要到女友家食饭, 当然要买少少野上去, 冇可能十只香蕉咁去见人. 斋妹就建议买盒朱古力. 不过, 我次次都系买朱古力, 唔好再买同样既野. 突然, 想尧"咪神"介绍过Macarons, 系海运就有一间朱古力店, 有Macaron卖. 今次就不买朱古力, 二人在朱古力店外, 选口味.有幸地, 百母话食完饭, 便开出来做饭后甜品. 我们买了5粒, 云呢拿味, 开心果味, 士多啤利味, 黑朱古力味, 同榛子味. 未食过Macaron之前, 始终心理作用, 认定是一些极甜物. 一直不敢去试. 我食的一块, 是开心果味. 食落这个 Macaron, 其脆皮层既味道其实唔系几重. 难怪一些味道不太突出既, 如云呢拿, 食落, 系味觉上不明显. 但榛子同黑朱古力味, 因为比较突出, 所以都食得出. 开心果也是, 淡淡地口, 但胜在味道独得, 没有被朱古力盖过. 不过, 说甜, 虽然没有我想像中咁甜, 但真的....劲甜. 是能接受的中高甜度.包装靓, Macarons 样子色彩又够得意. 用黎送女仔. 够Sweet.